Predstavljanje stipendista 2017./2018. : Lejla i IESEG [fr]

Lejla je novinarka, producentica. Zahvaljujući stipendiji francuske vlade, studiraće međunarodno poslovno pregovaranje u Parizu

JPEG - 100.9 kb
Predstavljanje stipendista 2017./2018. : Lejla i IESEG

Hoćeš li nam se predstaviti ?

Zovem se Lejla Mazlić. Rođena sam u Tuzli ali živim i radim u Sarajevu skoro 10 godina. Radila sam u nevladinom međunarodnom sektoru, a već šest godina radim za međunarodnu medijsku kuću, Al Jazeera Balkans, kao producentica intervjua.

Šta si studirala i koji su bili tvoji motivi za odabir svog master ?

Četiri godina sam studirala novinarstvo. Specijalizirala sam Odnose s javnostima jer su me oduvijek zanimali mediji i poslovno komuniciranje. Sada počinjem master studije International Business (međunarodni biznis ili međunarodno poslovanje) jer sam shvatila, radeći za ogromnu međunarodnu kompaniju kao što je Al Jazeera, da bih joj željela i mogla, više doprinijeti ako se usmjerim u ovom pravcu.

Međunarodno poslovno pregovaranje nudi znanje i vještine primjenljive u više oblasti. Moj magistarski pokriva tri polja: vladin, nevladin i korporativni sektor. Zainteresovana sam posebno za ovaj posljednji. Ovaj program daje veće mogućnosti za približavanje Bosne i Hercegovine i kompanija iz BiH, međunarodnom biznisu i boljem praćenju svjetskih poslovnih trendova, kao i uključivanju u te trendove na profesionalan, adekvatan način.

Hoćeš li nam predstaviti svoj Master ?

Master na koji sam primljena je u privatnoj poslovnoj školi – IESEG School of Managment u Parizu - a program je naučni master iz međunarodnog poslovnog pregovaranja. IESEG je na 17-om mjestu u svijetu na listi najboljih mastera iz menadžmenta po poslijednjem izvještaju Financial Timesa. IESEG program koji ću pohađati traje godinu dana: devet mjeseci akademske nastave, zatim tri mjeseca staža ili realizacije projekta iz oblasti međunarodnog savjetovanja. Nakon tog mastera, kada budem stekla znanje i jasnu sliku šta želim praktično raditi, svoj projekat ću sprovesti unutar mreže Al Jazeera, sarađivati sa međunarodnim kolegama kako bih i na taj način mogla doprinijeti iz i za BiH.

Kako si saznala za stupendiju francuske vlade?

Već godinama pratim Facebook stranicu Francuske ambasade i tu sam vidjela vijest u decembru ili januaru. Nikada nisam imala priliku za master studij jer sam pronašla sebi posao i prije nego što sam diplomirala, a imajući u vidu veliku nezaposlenost u Bosni i Hercegovini, nisam htjela napustiti posao i rizikovati da ga izgubim. Međutim, prošlo je 10 godina i nakon tih 10 godina profesionalnog iskustva i reputacije koju sam izgradila, došao je trenutak da se vratim obrazovanju tj. završim master studije. U tome mi je naravno, veoma pomogla i puna podrška mog poslodavca. Oduvijek sam htjela studirati u inostranstvu, a Francuska je jedna od najboljih zemalja po kvaliteti visokoškolske nastave a posebno u oblasti međunarodnog biznisa.

Koliko si znala o Francuskoj prije nego si dobila stipendiju ?

Znala sam mnogo o Francuskoj i prije nego sam se prijavila na konkurs za stipendiju jer sam u osnovnoj školi učila francuski jezik kada sam bila u izbjeglištvu. Imala sam 9 godina i to je bio moj prvi kontakt sa « francuskim svijetom ». Odmah sam se zaljubila u francuski jezik, njenu kulturu i principe « sloboda, jednakost, bratstvo », imajući u vidu sav užas koji se događao u zemljama i narodima bivše Jugoslavije.

Kada sam bila mala prikazivao se i francuski film ili serija filmova « Le Gendarme de Saint-Tropez » koju sam jako voljela, bila je baš smiješna. Meni je to bila prilika da upoznam francuski jezik, ali i francusku kinematografiju. Kasnije, u gimnaziji, počela sam da se interesujem za filozofiju i otkrila sam razne francske filozofe, pisce, umjetnike i pjesnike, koji su dali divan doprinos svijetu i humanosti kroz svoje misli i djela.

Kada budem u Francuskoj, nadam se da ću imati priliku posjetiti i druge gradove osim Pariza. Naravno da ću otići u Disneyland u Parizu! Ali posebno bih voljela obići Le Mont-Saint-Michel, bajkoviti manastir smješten na jednom malom ostrvu, san svakog slikara i fotografa!

I posljednje pitanje : imaš li savjet za studente iz Bosne I Hercegovine koji bi željeli studirati u Francuskoj?

Sigurno ! Zaista sam znala mnogo u vezi s Francuskom i bila fascinirana njenom kulturom… ali obrazovni sistem se promijenio u poslijednjih nekoliko godina i ja bih toplo preporučila svakom studentu da prvo prikupi sve informacije o tome koji je on/a tip studenta/ice. U mom slučaju, pravila sam pauzu dužu od dvije godine tokom školovanja i po novim obrazovnim pravilima države Francuske, nisam imala mogućnosti da upišem većinu mastera 2 na javnim univerzitetima jer nisu spadali pod kategoriju « kontinuiranog obrazovanja ».

U početku to zvuči malo komplikovano, ali nije kvantna fizika – nakon što imate sve informacije. :)


Jeste li i vi zainteresovani za stipendije francuske vlade?

Pogledajte uslove za prijavu i informišite se kod predstavnika ureda Campus France : Campusfrancesarajevo@campusfrance.org ; +387 33 586 230

Posljednja promjena 04/01/2018

Početak stranice