Predstavljanje stipendista 2017./2018. : Bisera, doktorat iz traduktologije u Bordeauxu [fr]

Bisera je asistent na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a za doktorat u Francuskoj dobila je stipendiju francuske vlade.

Bisera à Bordeaux - JPEG

Bisera je asistent na Odsjeku za romanistiku, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Nalazi se među 11 studenata iz Bosne i Hercegovine koji su u julu 2017. dobili stipendiju francuske vlade za studij mastera ili doktorata u Francuskoj od septembra 2017.

Zašto ste odabrali Francusku za doktorat?

Bisera : Za mene je to logično, budući da je francuski moj radni jezik, i područje mog istraživanja. Mislim da kvalitet studija i usavršavanja u Francuskoj u potpunosti odgovaraju mojim potrebama.

Koja je tema vašeg doktorata?

Bisera : Radim tezu iz traduktologije, odnosno istražujem problematiku prevođenja literature za mlade, na Univerzitetu Bordeaux Montaigne.

JPEG - 250.2 kb
Université Bordeaux Montaigne

Vaše iskustvo nakon nekoliko mjeseci provedenih u Francuskoj?

Bisera : Već sam poznavala francusku kulturu, međutim školovanje i upisne procedure na doktorat su bili nešto novo za mene.

Ali i kad dođete u grad gdje ne znate nikoga, vrlo brzo se snađete na licu mjesta, jer na Univerzitetu sve je urađeno kako bi se pomoglo studentima, a skoro polovica doktoranata su stranci. Univerzitet Bordeaux Montaigne raspolaže ne samo raznovrsnim disciplinama, već i jako dobro opremljenom bibliotekom.

Bordeaux je divan grad, ugodan za život. Svim studentima bih savjetovala da se kao ja prijave na konkurs za stipendije Francuske ambasade.


Jeste li i vi zainteresovani za stipendije francuske vlade?

Pogledajte uslove za prijavu i informišite se kod predstavnika ureda Campus France : Campusfrancesarajevo@campusfrance.org ; +387 33 586 230

Posljednja promjena 09/01/2018

Početak stranice