Predstavljanje stipendista 2017./2018. : Anja i Sciences Po [fr]

Anja je upravo diplomirala na jednom ruskom univerzitetu. Zahvaljujući stipendiji francuske vlade, u Parizu će studirati na Sciences Po, jednim od najprestižnijih univerziteta, poznatim u cijelom svijetu.

PNG - 135.4 kb
Predstavljanje stipendista 2017./2018. : Anja i Sciences Po

Možeš li se predstaviti?
Zovem se Anja Zekić, imam 22 godine, i upravo sam završila studije na Fakultetu za međunarodne ekonomske odnose Univerziteta u Moskvi. Primljena sam na Sciences Po, univerzitet političkih i ekonomskih nauka.

Kako si odabrala ovaj studij?
Cilj mi je da se zaposlim u nekoj međunarodnoj organizaciji kako bih mogla raditi na projektima pomoći mojoj zemlji u ekonomskom oporavku.

Znači postoji zanimanje kojim se želiš baviti?
Moj posao iz snova je raditi u međunarodnim organizacijama na ekonomskim projektima namijenjenim rastućim zemljama i zemljama u razvoju... Kao što je Bosna i Hercegovina, koja još uvijek nije bogata zemlja!

Šta si znala o Francuskoj prije nego si dobila stipendiju francuske vlade?
Dvije i po godine sam živjela u Briselu... tako da, da budem iskrena, ne znam baš puno o Francuskoj. Jednom sam provela jedan dan u Parizu kao turista, i ne poznajem francusku kulturu. Ali obožavam francuski jezik i jedan od mojih ciljeva je da ga bolje naučim. Osim toga, činjenica je da je Sciences Po jedan od najboljih univerziteta na svijetu na polju međunarodnih političkih i ekonomskih nauka.

Zašto si odlučila studirati u Francuskoj i prijaviti se na natječaj za stipendiju?
Zahvaljujući Sciences Po.. . To mi je bio san od kada sam počela studirati na ruskom univerzitetu. Imala sam priliku upoznati mnogo studenata sa Sciences Po koji su bili na međunarodnoj razmjeni. Govorili su mi o svojim iskustvima i koliko su bili zadovoljni sa svojim univerzitetom. A drugi razlog mog izbora, već sam ga spomenula, je francuski jezik... lijep je, melodičan, i što je navažnije, to je prvi diplomatski jezik, i zaista želim da tečno govorim francuski!

Šta očekuješ od godine koju ćeš provesti u Francuskoj?
Nadam se da ću upoznati interesante ljude i saznati više o Evropi. Završila sam studij na ruskom univerzitetu i sada bih željela vidjeti drugu stranu, evropsku stranu. Jedva čekam, oduševljena sam kad pomislim na studiranje u Parizu.

Da li se diviš nekome iz Francuske, npr. nekom diplomati?
Francuskim predsjednicima... François Hollande, Jacques Chirac, François Mitterand ... svi su diplomirali na Sciences Po. S tim u vezi, iznenadila sam se kad sam čula da je i Christian Dior studirao na Sciences Po!

Posljednje pitanje: šta bi savjetovala bh. studentima koji bi željeli studirati u Francuskoj ?
Savjetujem im da vjeruju u sebe i da slijede svoje snove. Znam da ljudi u Bosni i Hercegovini misle da je studiranje u inostranstvu veoma skupo, međutim upravo stipendije francuske vlade dokazuju da je moguće studirati na najvećim univerzitetima u Francuskoj. Najvažnije je da vjeruju u sebe i da imaju cilj.


Jeste li i vi zainteresovani za stipendije francuske vlade?

Pogledajte uslove za prijavu i informišite se kod predstavnika ureda Campus France : Campusfrancesarajevo@campusfrance.org ; +387 33 586 230

Posljednja promjena 04/01/2018

Početak stranice