Predstavljanje stipendista 2016./2017. : Selma, Ecole Normale Supérieure [fr]

Selma je dobitnica stipendije francuske vlade za 2016./2017. godinu. U nastavku više informacija o ovoj studentici.

Selma, boursière 2016-2017 - PNG

Selma je upravo diplomirala fiziku na Univezitetu u Sarajevu.

Primljena je na Master 2 « Fizika kondenzirane materije » u visokoj školi Ecole normale supérieure u Parizu, i dobitnica je stipendije francuske vlade.

Uskoro idete studirati fiziku u Parizu, možete li nam objasniti zašto ste izabrali specijalizaciju iz tog područja ?

Selma : Od svoje jedanaeste godine jako volim nauku, a posebno fiziku. U toj dobi sam otkrila jednu enciklopediju koja je sadržala osnovne pojmove iz fizike i njene primjene u drugim naukama i tehnologiji. Ta enciklopedija me usmjerila ka svijetu nauke i bila sam sretna kada smo u osnovnoj školi počeli proučavati fiziku. Naravno, uključila sam se u izvanškolske aktivnosti i moje znanje fizike se vremenom uvećavalo.

Na kraju srednje škole sam odabrala studirati fiziku na Univerzitetu u Sarajevu, iako to baš i nije jako popularno područje u Bosni i Hercegovini.

Na početku studija sam se bojala da li ću uspjeti, ali sada sam jako zadovoljna svojim izborom. Puno sam naučila, iz raznih oblasti fizike. Jedna od stvari koja me fascinira u fizici je njena primjenjivost na probleme poput oblika sapunice između dva prstena i pojave duge na nebu, kao i elegantnost rješavanja ovakvih problema.

Bulle de savon - PNG
Oblast koju sam izabrala da dalje usavršavam je fizika kondenzirane materije, koja se bavi otkrivanjem fizikalnih zakona u raznim stanjima materije. Ova oblast kombinira znanja kvantne mehanike, statističke fizike, kao i dosta oblasti klasične fizike. Problemi se mogu posmatrati sa teorijske i eksperimentalne strane i danas se mnoštvo istraživanja u fizici radi upravo u ovoj oblasti. Pored toga, to je jedno interesantno područje gdje su mogućnosti doprinosa nauci brojne.

Vi ćete dakle studirati fiziku u Francuskoj. Postoji li neki francuski fizičar ili naučnik kojem se posebno divite ?

Selma : Francuska ima bogatu historiju na području nauke, posebno u matematici i fizici. Brojni poznati fizičari i brojni dobitnici Nobelove nagrade studirali su ili su radili u Francuskoj. Iz oblasti matematike, to su Descartes, Cauchy, Fourier, Laplace i mnogi drugi.

U području fizike, veliki doprinos su dali Sadi Carnot u oblasti termodinamike, Coulomb i Ampere u oblasti elektromagnetizma, pionirski radovi Becquerela, Pierre i Marie Curie u oblasti radioaktivnosti te naravno, Louis De Broglie i njegova hipoteza o valno-čestičnom dualizmu koja predstavlja jedan od stubova kvantne mehanike.

Jeste li već nešto čuli o školi ENS u kojoj ćete studirati ?

Selma : Da, to je jako poznata škola gdje bih mogla upoznati dobre fizičare. Također znam da raspolaže izuzetno kvalitetnom opremom. Biti primljena u jednu takvu školu je zaista šansa za mene da se bavim značajnim istraživanjem i to u najboljim uslovima.

A prije nego ste poslali kandidaturu za ENS, jeste li već poznavali Francusku ili učili jezik ?

Selma : Nikada ranije nisam imala pravog kontakta sa Francuskom niti francuskim jezikom. Međutim, nakon dobijanja stipendije, započela sam sa časovima francuskog jezika u Francuskom institutu u BiH. Pored toga, u Institutu postoji mogućnost uzimanja privatnih časova kao i intenzivni kurs jezika na ljeto, čime sam dodatno poboljšala svoje znanje francuskog. Kroz časove, koji su interesantno osmišljeni sam zavoljela taj jezik. Pored toga, pristup nastavi je takav da se francuski jezik stalno sluša, pa i u objašnjavanju gramatike, čime se dobije bolji osjećaj za jezik, zapravo, najveći problem mi predstavlja izgovor.

Francusku historiju poznajem kroz školu, a uvid u njenu kulturu mi daju njeni filmovi, kao i mnogobrojni pisci i pjevači.

Šta biste željeli raditi nakon studija ?

Selma : Željela bih nastaviti doktorat. Ali najprije, bih htjela steći praktično znanje i profesionalno iskustvo kroz npr. neko stažiranje.

Fizika mi daje mogućnost za rad na mnogim područjima, a imam još vremena da razmislim.

Postoji li neki posao o kojem sanjate ?

Selma : Moj san je da učestvujem u otkrivanju nečeg novog, da radim na nekom interesantnom fenomenu. Nanotehnologija, supravodljivost su oblasti koje me posebno zanimaju. U suštini se sve bazira na otkrivanju novih metoda i materijala pomoću kojih će se dobiti bolja iskoristivnost naših resursa.

Kako ste saznali za stipendije francuske vlade za bosanske studente ?

Selma : Posjetila sam Sajam stipendija kojeg organizuje Univerzitet u Sarajevu svake godine u oktobru. Tu studenti mogu upoznati predstavnike zemalja koje nude stipendije. Štand Francuske je bio posljednji i tu sam upoznala Željku, predstavnicu Campus Francea u Sarajevu. Ona mi je puno pomogla u pronalasku raznih informacija koje su me zanimale prije i poslije dobivanja stipendije. Pored toga, uputila me na stranicu Campus Francea na kojoj se mogu naći sve informacije o masterima u Francuskoj. Iskreno joj se zahvaljujem na podršci.

Logo CampusFrance - JPEG

Kakav biste savjet dali budućim studentima ?

Selma : Bosanski studenti ne uzimaju dovoljno u obzir Francusku za nastavak svojih studija. U mom slučaju, mogućnosti za master na engleskom jeziku su bile interesantnije u Francuskoj nego negdje drugdje. Koliko se sjećam, u Francuskoj postoji oko 1200 programa za studij na engleskom, iz raznih oblasti i bilo bi šteta ne iskoristiti takvu mogućnost.

Također mi se svidjela efikasnost službi ENS-a i Ambasade u vezi sa procedurama. Sve je obavljeno jako brzo i jako efikasno.
Općenito, moj savjet je da se treba marljivo raditi, biti znatiželjan i ne bojati se postavljati pitanja.

Isto tako treba uvijek pokušati. Nisam mislila da će me primiti na ENS, ali sam ipak poslala kandidaturu, i evo, počinjem studirati u septembru!


Jeste li i vi zainteresovani za stipendije francuske vlade?

Pogledajte uslove za prijavu i informišite se kod predstavnika ureda Campus France : Campusfrancesarajevo@campusfrance.org ; +387 33 586 230

Bourses étudiantes 2016-2017 - JPEG

Posljednja promjena 04/01/2018

Početak stranice