Predstavljanje stipendista 2016./2017. : Irhad, Institut za političke studije (Sciences Po) u Parizu [fr]

Irhad je dobio stipendiju za izvrsnost Eiffel za master studije na Sciences Po u Parizu. U nastavku pročitajte razgovor s njim.

Irhad je porijeklom iz Mostara. Studirao je međunarodne odnose i trgovinu na univerzitetu Sehir u Istanbulu u Turskoj.
Odabran je za stipendiju za izvrsnost Eiffel. Ovu stipendiju strogih kriterija dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova, a omogućiće mu da studira master iz međunarodne ekonomske politike na Sciences Po u Parizu.

Irhad, boursier SPP - PNG

Zašto ste se odlučili studirati u Francuskoj, konkretnije na Sciences Po u Parizu?

Irhad : Francuska ima jako dobre škole na području ekonomije i političkih nauka, posebno tu ubrajam Sciences Po i Sorbonu.
Za Sciences Po sam bio zainteresovan još u gimnaziji. Jako je poznata škola i jedna od najprestižnijih na području međunarodnih odnosa.
Nekoliko mojih profesora mi je savjetovalo da se kandidujem za Sciences Po, jer je riječ o dobrom fakultetu koji će biti adut u mojoj budućoj karijeri.

A nakon mastera, šta namjeravate raditi ?

Irhad : Dosta je teško planirati, zamišljati se u budućnosti. Mislim da će se moji planovi precizirati tokom ove dvije godine mastera. Možda ću ostati nekoliko godina u Francuskoj kako bih stekao iskustvo, ali na kraju, znam da se želim vratiti u Bosnu i Hercegovinu i, zašto ne, raditi u međunarodnim organizacijama prisutnim u Sarajevu.

Kako ste saznali za stipendiju za izvrsnost Eiffel?

Irhad : Ja sam zaista želio ići na Science Po u Pariz, to je bio moj prvi izbor. Na njihovoj web stranici sam vidio tu stipendiju. Poslao sam kandidaturu ne nadajući se puno i na kraju sam je dobio!

Koliko poznajete Francusku?

Irhad : Još uvijek ne poznajem Francusku. Proveo sam samo jedan dan u Parizu kada sam bio na programu Erasmus u Njemačkoj. Osim toga, počeo sam učiti francuski jezik, od sada je to moj glavni prioritet, prije odlaska u Francusku.

Da li biste željeli dodati nešto ?

Irhad : Želio bih se zahvaliti osoblju Ambasade koje mi je pomoglo u različitim procedurama i uvijek bilo na raspolaganju za sve moje upite.
Također bih želio ohrabriti mlade iz BiH da studiraju u Francuskoj, za njih tamo postoji mnogo mogućnosti, i da se ne boje okušati svoju sreću.


Jeste li i vi zainteresovani za stipendije francuske vlade?

Pogledajte uslove za prijavu i informišite se kod predstavnika ureda Campus France : Campusfrancesarajevo@campusfrance.org ; +387 33 586 230

Posljednja promjena 04/01/2018

Početak stranice