Predstavljanje stipendista 2016./2017. : Amila, Sciences Po Strasbourg [fr]

Amila je dobitnica stipendije francuske vlade za univerzitetsku godinu 2016./2017.

Amila je porijeklom iz Travnika. Studira istovremeno na Fakultetu političkih nauka i na Filozofskom fakultetu na Univerzitetu u Sarajevu i jako dobro govori francuski jezik.

Primljena je na "Sciences Po Strasbourg" (Institut za političke studije u Strasbourgu) u okviru master studija Unutarnja i vanjska sigurnost Evropske unije. Zahvaljujući izuzetno dobroj kandidaturi, francuska ambasada je odlučila dodijeliti joj stipendiju francuske vlade za studiranje u Francuskoj.

Amila, boursière 2016-2017 - PNG

Jako dobro govorite francuski jezik, gdje ste ga naučili ?

Amila: Francuski sam počela učiti u gimnaziji. Imali smo taj predmet u sklopu izborne nastave i odlučila sam pokušati.
Nakon toga, odlučila sam studirati taj jezik na fakultetu i upisala sam se na dupli studij. I tako sam studirajući političke nauke i pitanja unutarnje sigurnosti, mogla u isto vrijeme poboljšati znanje francuskog jezika i književnosti.
To je bilo dosta neočekivano, i nisam mislila da ću krenuti tim putem, ali sam na kraju odlučila studirati na oba fakulteta i ne prekidati studij francuskog.

Odakle Vam ideja da studirate u Francuskoj ? Kako ste čuli za Sciences Po Strasbourg (Institut za političke studije u Strasbourgu) ?

Amila: Studirati u Francuskoj je za mene bio logičan slijed mog školovanja. Oduvijek sam se željela upisati na neki francuski fakultet.
Francuska je u isto vrijeme odlična destinacija za usavršavanje mog francuskog, ali isto tako i za nastavak studiranja na političkim naukama. Naime, Instituti za političke studije ("Sciences Po") su jako dobre škole koje su priznate svugdje u Evropi.
Razgovarajući sa prijateljima sa univerziteta kao i profesorima, odlučila sam se za Sciences Po Strasbourg. Svi su mi potvrdili da se radi o izuzetno dobroj školi i jako me je obradovala vijest da sam primljena.

A kako ste saznali za stipendije francuske vlade ?

Amila: Na Filozofskom fakultetu sam čula za ove stipendije. Naime, većina mojih profesora su imali priliku studirati u Francuskoj kao stipendisti francuske vlade i savjetovali su mi da pošaljem kandidaturu. To će mi omogućiti da finansiram moj boravak u Francuskoj.

Šta želite raditi nakon studija Master 2 ?

Amila: Voljela bih najprije raditi neko vrijeme u Francuskoj, kako bih stekla iskustvo na području unutarnje sigurnosti. A zatim bih se željela vratiti u Bosnu i Hercegovinu i raditi u agencijama ili ministarstvima koji rade na pitanjima integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju ili NATO.

Posljednja promjena 03/08/2016

Početak stranice