Predsjedništvo EUNIC-a BiH - Francuska predaje predsjedavanje Njemačkoj (5. mart 2019.) [fr]

Završeno je francusko predsjedavanje evropskim kulturnim institutima u Bosni i Hercegovini na svečanosti kojoj je prisustvovao i Goethe Institut.

U ime Francuske, direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, Emmanuel Mouriez, predsjedavao je uredom EUNIC-a u Bosni i Hercegovini (EUNIC BiH) od 2017. do 2019.

Na svečanosti održanoj u francuskoj rezidenciji 5. marta 2019., predsjedavanje je preuzeo direktor Goethe Instituta, Martin Schumacher. Direktor Francuskog instituta obavljaće dužnost potpredsjednika EUNIC-a BiH tokom te godine dana, koju može obnoviti.

Svečanosti su prisustvovali ambasadori Francuske i Njemačke, zamjenik izaslanika iz Evropske unije, kao i članovi ureda EUNIC-a BiH.

EUNIC je mreža nacionalnih evropskih kulturnih instituta i nacionalnih institucija angažovanih na kulturnim aktivnostima izvan granica njihovih država.
Ustanovljen u februaru 2008. u Sarajevu, EUNIC BiH okuplja kulturne institute i ambasade iz 15 zemalja EU (Francuska, Njemačka, Austrija, Italija, Madarska, Rumunija, Slovačka Slovenija, Ṧpanija, Poljska, Holandija, Češka Republika, Grčka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ṧvedska), kao i Ṧvicarska. Zajednička želja svih je da podstaknu dijalog između građana EU i Bosne i Hercegovine.

Tokom francuskog predsjedavanja, ured EUNIC BiH usvojio je strategiju za tri godine, nakon brojnih razgovora sa domaćim partnerima i Delegacijom EU. Strategija se usmjerava na tri prioritetna područja : jačanje kulturnog naslijeđa i kapaciteta bh. institucija za kulturu, poboljšanje dijaloga između kultura i između religija i promocija obrazovanja i inkluzivnog građanstva. Ṧiroki cilj ove strategije je jačanje sposobnosti mladih i otvaranje radnih mjesta u turističkom i kulturnom sektoru.

Posljednja promjena 14/03/2019

Početak stranice