Predavanje o francuskoj odbrani i dodjela diploma francuskog jezika pripadnicima OSBiH (12. juni 2019.) [fr]

Uz podršku Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, vojna misija je 12. juna organizovala aktivnosti u korist ministarstva odbrane. Ambasador Guillaume Rousson je održao predavanje na temu "Politika odbrane Francuske – Mir i sigurnost".

JPEG - 729.7 kb
Conférences sur la Défense française et remise de diplômes militaires de langue française (12 juin 2019)

Ovom prilikom, podsjetio je na mijenjanje strateškog konteksta, prijetnje našem kontinentu i drugim regijama u svijetu, te kako se Francuska suočava sa ovim izazovima. Naglasio je značajnu ulogu naše zemlje u operacijama održavanja mira i njenu želju da očuva svoju stratešku neovisnost ostajući pouzdani partner NATO-a i Evropske unije.
Potpukovnik Philippe Delsol, vojni ataše, održao je predavanje na temu "Trenutne operacije francuske vojske", najprije predstavivši one koje su realizovane tokom 2018. godine, zatim opšti pregled raspoređivanja francuskih snaga u samoj zemlji, prekomorskim teritorijama i u inostranstvu. Nakon toga, predstavio je različite operacije u kojima stalno učestvuje više od 30 000 francuskih vojnika.

Nakon predavanja uslijedila je ceremonija na kojoj je ambasador Guillaume Rousson uručio 13 diploma pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su položili vojni ispit iz francuskog jezika u decembru 2018. Ambasador je čestitao polaznicima i naglasio da izučavanje francuskog jezika u vojnoj sredini ostaje najvažniji dio bilateralne vojne saradnje. Najavio je da će se ova aktivnost nastaviti, ali i da je učenje našeg jezika zahtjevno i iziskuje stalnu motivaciju polaznika. Također je podsjetio da je vladanje našim jezikom adut za vojnike koji učestvuju u operacijama u frankofonoj zoni.

Zoran Šajinović, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju, prisustvovao je ovim aktivnostima. Tokom svog obraćanja, čestitao je vojnicima na njihovom trudu i dobijenim diplomama, i podsjetio na značaj koju bilateralna saradnja ima za edukaciju pripadnika OS BiH.

Posljednja promjena 17/06/2019

Početak stranice