Predavanje o francuskoj odbrani i dodjela diploma (8. mart 2018.) [fr]

Ambasador je uručio diplome francuskog jezika pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i održao predavanje o politici odbrane Francuske.

Vojna misija pri Ambasadi Francuske organizovala je 8. marta 2018. skup za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Francuski ambasador u Sarajevu, Guillaume Rousson, naprije je održao predavanje na temu "Strateški pregled odbrane i sigurnosti u 2017.". Oslanjajući se na ovaj dokumenat koji je izrađen na zahtjev Predsjednika Republike Francuske, ambasador je govorio o promjeni međunarodnog konteksta, novim prijetnjama, odlučnosti Francuske da sačuva stratešku neovisnost, ali i da inicira novu dinamiku za Evropu na polju odbrane.

Nakon predavanja uslijedila je ceremonija na kojoj je ambasador dodijelio diplome četvorici pripadnika Oružanih snaga BiH koji su uspješno položili vojni ispit iz francuskog jezika nakon ciklusu iz novembra 2017. Ambasador Rousson im je ovom prilikom čestitao i istakao da učenje francuskog jezika u vojnom okruženju ostaje najvažniji dio bilateralne saradnje na polju odbrane i da će se nastaviti sa naporima da se to i održi. Podsjetio je i da vladanje frnancuskim jezikom predstavlja adut za vojnike koji učestvuju u operacijama u frankofonim područjima.

G. Zoran Šajinović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju, kao i različiti predstavnici vojne vlasti, među kojima i brigadni generali Gojko Knežević, Kenan Dautović, Marko Stojčić i Mirsad Ahmić, prisustvovali su ovom događaju.

Posljednja promjena 15/03/2018

Početak stranice