Predavanje Cédrica Villania na Univerzitetu u Sarajevu (5. april 2017.) [fr]

Cédric Villani, dobitnik Fieldsove medalje, održao je predavanje na temu "Umjetnost i matematika" za studente Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, a u okviru turneje koju podržava AUF.

Genijalni matematičar Cedric Villani, dobitnik Fieldsove medalje 2010. godine, gostovao je 5. aprila na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Pred punim amfiteatrom oduševljene publike, Villani je na zabavan i pedagoški način održao predavanje na temu "Umjetnost i matematika".

Predavanje su otvorili Claire Bodonyi, francuska ambasadorica u Bosni i Hercegovini, i Muharem Avdispahić, rektor Univeziteta u Sarajevu.

Drugu univerzitetsku turneju profesora Villanija po zemljama Balkana podržala je Univerzitetska agencija za frankofoniju (AUF), a predavanje u Sarajevu organizovali su Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini, Espace Campus France u Sarajevu i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu.

U okviru Dana frankofonije 2017., Cédric Villani je također održao i predavanje na francuskom jeziku, 4. aprila u Francuskom institutu u Bosni i Hercegovini, pod nazivom "Kako se rađaju ideje?"

Posljednja promjena 06/04/2017

Početak stranice