Praznik muzike 2011 u Bosni i Hercegovini pod pokroviteljstvom Francuskog Instituta, uz podršku Sanofi Aventisa

JPEG

Praznik muzike 2011 u Bosni i Hercegovini pod pokroviteljstvom Francuskog Instituta, uz podršku Sanofi Aventisa

Trideseto izdanje Praznika Muzike koje se odvijalo u cijelom svijetu ubrzo je stiglo i u Bosnu i Hercegovinu, i to u njena 4 veća grada : Sarajevo, Banja Luku, Tuzlu i Mostar.

14. juna u Mostaru je održan koncert grupa L’orchestre du Montplaisant iz Francuske i Guess What iz Švicarske, u koncertnoj sali omladinskog centra Abrašević. Zvuci Tango / Tropical / Zouk muzike čuli su se do kasno u noć i zabavljali mlade Mostarce.

U Banja Luci se odvijao pravi spektakl na otvorenom koji je trajao čitav dan na ulicama grada ; na ovaj način i u saradnji s Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, Francuski Institut je obilježio prvi dan jednog muzikalnog ljeta, uz zvuke klasičnih instrumenata koji su činili dio vesele povorke.

20. juni u Tuzli i 21. juni u Sarajevu bili su rezervisani za bh. grupu The Fallout i francusku grupu iz Lyona Metastaz čija muzika dub/drum ‘n’ bass odlično ide sa video projekcijama svih boja koje se puštaju na njihovim koncertima.

21. juna u samom centru Tuzle, prolaznici su uživali u veselim ritmovima Balsike, bosansko-alzaške grupe koja transformiše mnoštvo tradicionalnih bosanskohercegovačkih i francuskih melodija u oduševljavajuće muzičko jedinstvo koje vas tjera na ples.

Posljednja promjena 24/06/2011

Početak stranice