Potpisivanje tehničkog sporazuma (9. februar 2021.) [fr]

9. februara 2021. godine, NJ.E. ambasadorica Christine TOUDIC, koja predstavlja francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, i gospodin Selmo CIKOTIĆ, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, potpisaće tehnički sporazum u vezi sa saradnjom u borbi protiv ilegalnog prometa vatrenim oružjem, municijom i eksplozivom.

PNG

Ovim sporazumom ozvaničava se uspostavljanje stalne kriminalističko-obavještajne mreže, koja s jedne strane omogućava razvoj operativne saradnje između specijaliziranih pravosudnih policijskih službi, a s druge, podršku razvoju kapaciteta bh. službi, u oblasti kriminalističko-tehničkog istraživanja, nadležnih za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem.

Ovaj tehnički sporazum predstavlja novo sredstvo namijenjeno jačanju efikasnosti bh. službi i konsolidaciji bilateralne saradnje u oblasti obrade kriminalističkih obavještajnih podataka i kriminalističko-tehničkog istraživanja u vezi sa oružjem.

Oblici saradnje uspostavljeni ovim tehničkim sporazumom, dalji su razvoj bilateralne saradnje, posebno kroz donaciju sistema Evofinder i predstojećom uspostavom softvera Traffic u korist bh službi. Svi ovi uređaji moderna su sredstva za saradnju koja, nakon što se implementiraju, daju nadu u konkretne rezultate.

Potpisivanje ovog novog sporazuma svjedoči o posvećenosti Francuske bilateralnim i regionalnim aktivnostima za sprečavanje i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem, municijom i eksplozivima. U tom pogledu, Bosna i Hercegovina je važan partner Francuske.
Ona je i dokaz zajedničkog nastojanja Bosne i Hercegovine i Francuske da ojačaju policijsku saradnju, a posebno operativnu, u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala koji ugrožava sigurnost obje države, pa čak i cijele Evrope.

Posljednja promjena 17/02/2021

Početak stranice