Poslanici Pierre-Yves Le Borgn’ i Jean-Claude Mignon u posjeti BiH (7.-10. februar 2017.) [fr]

U okviru izrade izvještaja u vezi sa vladavinom prava na Balkanu, poslanici su imali brojne susrete u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci.
Također su se susreli sa francuskom zajednicom.

Francuski poslanici Pierre-Yves Le Borgn’ i Jean-Claude Mignon boravili su u četverodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini od 7. do 10. februara.

Pierre-Yves Le Borgn’ i Jean-Claude Mignon su članovi Komisije vanjskih poslova francuske Nacionalne skupštine koja ih je zadužila da naprave izvještaj o vladavini prava i evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

Oba poslanika su odabrana zahvaljujući njihovom poznavanju regije i evropskih integracija. G. Le Borgn’ je izaslanik Francuza u inostranstvu, odgovoran je za 16 zemalja Centralne Evrope i Balkana, među kojima je i Bosna i Hercegovina. G. Mignon je bivši predsjednik Parlametarne skupštine Vijeća Evrope.

U želji da dobiju što veći broj mišljenja i informacija o situaciji sa vladavinom prava u Bosni i Hercegovini, poslanici su posjetili Sarajevo, Mostar i Banja Luku, i razgovarali sa akterima sa svih nivoa društva.

Primili su ih predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović. Također susreli su se sa odgovornim osobama s područja pravosuđa: ministrom pravde Republike Srpske Antonom Kasipovićem, i direktorima Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Republike Srpske.

U okviru edukacije organizovane sa YIHR BIH (Inicijativa mladih za ljudska prava BiH), razgovarali su sa mladim članovima političkih stranaka. Sastali su se također sa direktorima preduzeća, brojnim predstavnicima civilnog društva i međunarodnih organizacija.

8. februara poslanici su se susreli sa francuskom zajednicom u Bosni i Hercegovini okupljenom na prijemu organizovanom tim povodom u rezidenciji.

I na kraju, g. Le Borgn’ i g. Mignon učestvovali su u ceremoniji odavanja počasti francuskim vojnicima koji su od 1992. izgubili živote u Bosni i Hercegovini. U ime Nacionalne skupštine položili su vijenac u sjećanje na njih.

Poslanici Le Borgn’ i Mignon predstaviće svoj izvještaj pred francuskom Nacionalnom skupštinom krajem februara. Njihovi zaključci omogućiće davanje smjernica politici Francuske naspram Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Posljednja promjena 17/02/2017

Početak stranice