Posjeta g. Alaina Richarda Bosni i Hercegovini (20. april 2015.) [fr]

g. Alain Richard, specijalni predstavnik g. Laurenta Fabiusa za ekonomsku diplomatiju sa zemljama Balkana, boravio je u Sarajevu 20. aprila 2015. Tom je prilikom imao niz susreta sa predstavnicima bh. vlasti i medija.

Photo : Présidence de Bosnie-Herzégovine (D.R.) - JPEG

Ovom prilikom g. Alain Richard je dao intervju televizijskoj kući TV1 i objavio kolumnu u Oslobođenju i Nezavisnim novinama. U nastavku tekst kolumne :

Prvi put sam posjetio Bosnu i Hercegovinu u julu 1997. u svojstvu ministra odbrane. U to je vrijeme u zemlji bilo raspoređeno 3300 francuskih vojnika. Sa zadovoljstvom konstatujem da 18 godina kasnije nema više nijednog. Operacija Althea je još uvijek aktivna, međutim nikada nija morala intervenisati radi očuvanja sigurnosnih prilika. To pokazuje da se mir najzad uspio nametnuti na terenu, čak i ako to nije u potpunosti urađeno u srcima.

Danas se vraćam u Bosnu i Hercegovinu kao specijalni predstavnik francuskog ministra vanjskih poslova za ekonomsku diplomatiju sa zemljama Balkana. Moj dolazak ima jednostavan, ali ambicizan cilj. Jednostavan u svom opisu : jačanje ekonomskih veza naše dvije zemlje. Ambiciozan u svom značenju : ne radi se samo o povećanju trgovinskih i turističkih razmjena između naše dvije zemlje, već i o povećanju broja francuskih investitora u Bosni i Hercegovini u cilju otvaranja novih radnih mjesta u obje zemlje. U tome je sav smisao ekonomske diplomatije koju promoviše Laurent Fabius od kada je preuzeo dužnost šefa francuske diplomatije.
Uvjeren sam da vaša zemlja nudi brojne mogućnosti za stručnost i umjeće naših preduzeća : na području putne infrastrukture ; proizvodnje hidraulične, eolske ili sunčane energije ; prerade otpadnih voda i upravljanja otpadom ; održivog turizma, posebno na prekrasnim planinama Bosne i Hercegovine još uvijek nedovoljno iskorištenim.

Ali moj pristup je također realan. Prepreke investicijama su još uvijek brojne. Poslovno okruženje ne daje dovoljno garancija u cilju ohrabrivanja preduzeća. Stalni su pritisci javnih i privatnih aktera na činjenje korupcije. Birokratska kompleksnost različitih nivoa uprave također predstavlja veliki razlog za nesigurnost. Kada se udruže, ovi elementi su kočničari investicijama i otvaranju novih radnih mjetsa.

Pakt za rast i zapošljavanje Evropske unije nastoji, između ostalog, da ukloni ove prepreke. Zbog toga ga Francuska odlučno podržava. Svjestan sam koliko je teško sprovesti reforme i koliko je potrebno odlučnosti i političke hrabrosti. One mogu poremetiti stečene prednosti i osporiti uspostavljenu praksu. Ali koliko god bile bolne, neizbježne su. One predstavljaju neophodni uslov za otvaranje radnih mjesta, ali i za približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Moje je uvjerenje, kao i uvjerenje predsjednika Republike Francuske, da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj Uniji zbog istorije, ekonomije, geografije, sigurnosnog značaja. Nema razumne alternative evropskim integracijama. Međutim, radi se o dugom i zahtjevnom putu, kojeg su prešle sve zemlje članice. Skoro stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja važnu etapu na ovom putu. A brojne etape se trebaju preći prije nego Bosna i Hercegovina bude kandidat, a zatim član Evropske unije.

I najzad, želim da iskoristim ovu priliku i privučem pažnju svih, građana i političara, na jedan veliki događaj koji će se desiti u Parizu krajem godine. Francuska će ugostiti 21. konferenciju stranaka Konvencije UN-a o klimatskim promjenama. To je od planetarnog značaja. Ukoliko se nijedna hrabra odluka ne donese kako bi se ograničilo naše ispuštanje stakleničkog plina i održao srednji rast temperatura do kraja stoljeća na ispod 2 stepena, klimatski poremećaji koji bi mogli nastupiti imali bi u cijelom svijetu dramatične posljedice : porast poplava, požara, oluja ; dezertifikacija okeana ; uništenje eko-sistema ; prekid prehrambrenih lanaca ; itd. Radi se ni više ni manje nego o opstanku ljudske rase. Svaka zemlja nosi odgovornost, nikakav ekonomski razvoj ne može ignorisati ovo pitanje. Rješenja postoje, tehnološka istraživanja se trebaju osmisliti. Cijeli jedan razvojni panel nudi mogućnosti za inovacije. Francuska preduzeća imaju ekspertizu koju mogu podijeliti sa vama. I tu vam mogućnost također pružamo.

Photo : Oslobođenje (D.R.) - JPEG

Članak objavljen na portalu Vijesti

Članak objavljen u Oslobođenju

Članci objavljeni u Dnevnom avazu

Članak objavljen u Bosnia Dailyu (na engleskom)

Članak objavljen na stranici Predsjedništva BiH

Visite de M. Alain Richard en Bosnie-Herzégovine (20 avril 2015) - JPEG

Posljednja promjena 28/04/2015

Početak stranice