Posjeta ambasadora Jajcu

JPEG

G. Roland Gilles posjetio je Jajce radi susreta sa gradonačelnikom Nisvetom Hrnjićem sa kojim je razgovarao o perspektivama saradnje sa Francuskom.

Jajce zauzima posebno geografsko i istorijsko mjesto u Bosni i Hercegovini. Kroz Jajce protiče rijeka Vrbas duga 250 km i Pliva sa vodopadom koji daje predivnu panoramu gradu. Istorija je veoma prisutna u Jajcu. Rimljani su u njemu izgradili hram. U ovom gradu je kralj Stjepan, posljedni bosanski kralj, pružio otpor otomanskoj okupaciji i bio pogubljen.

Na koncu, 1943.godine upravo u Jajcu, 29. novembra, Josip Broz Tito sazvao je zasjedanje Antifašističkog Vijeća Narodnog Oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) kao političkog predstavnika narodnog pokreta za oslobođenje.
JPEG
Danas se grad polako oporavlja od ratnih stradanja i egzodusa velikog broja stanovništa. G. Hrnjić nastoji okupiti drugih devet općina kroz koje protiče Vrbas i napraviti agenciju za upravljanje ovim značajnim vodenim tokom. Rijeka je velikim dijelom zagađena seoskim, industrijskim i komunalnim otpadom i potreban joj je tretman koji prevazilazi kapacitete jedne općine.

Posljednja promjena 20/10/2016

Početak stranice