Pomoć Francuske za razvoj Jahorine i Bjelašnice (30. januar 2017.) [fr]

Francuske firme su spremne doprinijeti organizaciji Evropskog olimpijskog festivala mladih 2019. godine u Sarajevu.

Sarajevo domaćin EYOF-a 2019.

Evropski olimpijski komiteti odabrali su Bosnu i Hercegovinu za organizaciju 14. Evropskog olimpijskog zimskog festivala mladih (EYOF) u februaru 2019.

Ovaj olimpijski festival svake druge godine okuplja najbolje evropske sportiste u dobi od 13. do 18. godina.

2019. godine, 35 godina nakon Zimskih olimpijskih igara iz 1984. godine, gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo organizovaće takmičenja u skijanju i snowboardingu na Bjelašnici i Jahorini. U Sarajevu su također predviđena takmičenja u klizanju i hokeju na ledu.

Angažman Francuske za uspjeh ovog događaja

Francuska ambasada se od 2014. godine zalaže i podržava lokalne vlasti kako bi organizacija EYOF-a 2019. bila uspješna. Ovo takmičenje može pokazati da je Bosna i Hercegovina spremna organizovati međunarodne događaje i da je efikasna saradnja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva moguća.

Olimpijski festival mladih također je prilika da se započne sa obnovom i razvojem infrastrukture na Jahorini i Bjelašnici. Zahvaljujući ovim investicijama, ski centri će moći dugoročno povećati svoje prijemne kapacitete i doprinijeti turističkoj atraktivnosti cijele Bosne i Hercegovine.

Upoznati se sa potrebama ski centara i olakšati investicije francuskih firmi

S ciljem podrške organizaciji Olimpijskog festivala mladih 2019. godine, francuska vlada je odlučila pokrenuti Fond za analizu i pomoć privatnom sektoru (FASEP).

Ovaj fond će finansirati tehničku studiju koja će odrediti potrebe ski centara Jahorina i Bjelašnica. Neophodne investicije bi mogle iznositi do 60 miliona KM. Francuske firme specijalizirane u opremanju zimskih sportskih centara, okupljene u Cluster Montagne, spremne su dati svoj doprinos ovim razvojnim projektima.

Konzorcij OREX Loisirs – EGIS – CNA-MO, član grupacije Cluster Montagne, realizovaće tehničku studiju. Kako bi se ozvaničila ova saradnja, direktor OREX Loisirsa potpisaće sporazume tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini od 30. januara do 1. februara.

Signature de l'accord entre OREX et le Centre olympique Jahorina - JPEG

Posljednja promjena 23/11/2017

Početak stranice