Policijski inspektor iz Bosne i Hercegovine na seminaru u Francuskoj (11.-15. feb. 2013.)

U okviru realizacije aktivnosti tehničke bilateralne saradnje, programiranih za 2013. godinu, jedan strateški analitičar iz Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH učestvovao je na regionalnom seminaru u Francuskoj, od 11. do 15. februara 2013.g., na temu „Borba protiv ilegalne imigracije čije su odredište zemlje Schengena”.

Seminar je organizirao Centralni ured za suzbijanje ilegalne imigracije i zapošljavanja stranaca bez statusa. Ovaj regionalni seminar, organiziran po želji regionalnog policijskog atašea, u kontekstu osnivanja zajedničkog policijskog centra i pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, u julu 2013, omogućio je učesnicima da razmijene dobre prakse u oblasti lokalne ili regionalne analize, te da uporede svoju praksu sa evropskim standardima.

Un inspecteur de police de Bosnie-Herzégovine a participé à un stage en France sur le thème de la Lutte contre les filières d'immigration clandestine à destination de l'espace Schengen (11-15 fév. 2013) / Jedan policijski inspektor iz Bosne i Hercegovine je učestvovao na seminaru u Francuskoj o borbi protiv ilegalne imigracije čije su odredište zemlje Schengena (11.-15. feb. 2013.) - © Photo : Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine / ministère français de l'Intérieur. - JPEG

Na seminaru je bilo više od dvadeset učesnika iz 19 zemalja Evrope, sjeverne Afrike, Afrike, Srednjeg istoka i Azije. Tokom te sedmice govorilo se o slijedećim temama:

  • borba protiv ilegalne imigracije u Francuskoj,
  • međunarodna saradnja u borbi protiv mreža ilegalne imigracije čije su odredište zemlje Schengena,
  • strateška analiza migracionih tokova,
  • primjena novih tehnologija (video, geolokalizacija)
  • i policijska istraga.

Jedan predstavnik Europola učestvovao je na seminaru i prezentirao ulogu svoje agencije u borbi protiv ilegalne imigracije na nivou Evrope.

Osim toga, polaznici su prezentirali svoj rad u okviru jedinica iz kojih dolaze, što im je omogućilo da obogate svoje ideje, u cilju poboljšanja metoda rada u njihovim zemljama.

Posljednja promjena 20/02/2013

Početak stranice