Podrška razvoju turističke rute u Srednjoj Bosni (19. novembar 2018.) [fr]

Francuska ambasada u BiH, Francuski institut u BiH i Goethe Institut BiH partneri su zajedno sa 4 opštine iz Srednje Bosne u projektu razvoja turističke rute koja valorizuje njihovo zajedničko naslijeđe.

Klaster EUNIC BiH, organizacija koja okuplja kulturne institucije zemalja članica Evropske unije prisutne u Bosni i Hercegovini, podržava turistički razvojni projekat kojeg su pokrenule opštine Donji Vakuf, Jajce, Travnik i Vitez.

Cilj ovog projekta je da se oko stare željeznice u Srednjoj Bosni napravi zelena turistička ruta koja prolazi kroz ove četiri opštine, kao podrška revitalizaciji ovog područja i valorizaciji njegovog prirodnog i kulturnog bogatstva.

Klaster EUNIC BiH odabrao je partnere za ovaj projekat : Francuska ambasada u BiH, Francuski institut u BiH i Goethe Institut BiH.

19. novembra održala se radionica u zgradi Opštine Travnik na kojoj je bilo riječi o najboljoj evropskoj praksi na području turističkog razvoja uz učešće nekoliko francuskih i njemačkih stručnjaka. Predstavnici mreže "Sites et cités remarquables" i Turističkog ureda Entre-deux-mers (blizu Bordeauxa) podijelili su svoja iskustva u vezi sa pravljenjem turističkih ruta u Francuskoj.

2018. godina je proglašena godinom kulturnog naslijeđa. Tokom cijele godine, i u cijeloj Evropskoj uniji, različiti projekti promovišu naslijeđe kao osnovni dio kulturne raznolikosti i međukulturnog dijaloga.

Posljednja promjena 19/11/2018

Početak stranice