Podnošenje izvještaja Visokog vijeća za ravnopravnost žena i muškaraca posvećenog feminističkoj diplomatiji [fr]

Podnošenje izvještaja Visokog vijeća za ravnopravnost žena i muškaraca posvećenog feminističkoj diplomatiji gospodinu Jean-Yves Le Drianu ministru za Evropu i vanjske poslove i gospođi Élisabeth Moreno, delegiranoj ministrici premijera, zaduženoj za ravnopravnost žena i muškaraca, raznolikost i jednake mogućnosti.

Gospođa Brigitte Grésy, predsjednica Visokog vijeća za ravnopravnost žena i muškaraca, podnijela je 18. novembra 2020. izvještaj Visokog vijeća o feminističkoj diplomatiji u Francuskoj gospodinu Jean-Yves Le Drianu, ministru za Evropu i vanjske poslove, i gospođi Élisabeth Moreno, delegiranoj ministrici premijera zaduženoj za ravnopravnost žena i muškaraca, raznolikost i jednake mogućnosti.

Ovaj izvještaj pruža pregled provedbe feminističke diplomatije koju od 2018. godine provodi Francuska i nudi preporuke za nastavak i jačanje ove javne politike. Sve diplomatske aktivnosti koje provodi Francuska doprinose odbrani i promicanju ravnopravnosti žena i muškaraca na međunarodnoj sceni, kao i interno u organizaciji Ministarstva za Evropu i vanjske poslove, a koju je predsjednik Republike istakao kao veliki državni interes svog petogodišnjeg mandata. Ovaj prioritet Vlade od 2017. godine ne može biti promijenjen uslijed zdravstvene i ekonomske krize čije su prve žrtve upravo žene.

Francuska feministička diplomatija, koja se posebno ogleda kroz francusku Međunarodnu strategiju za ravnopravnost žena i muškaraca (2018.-2022.) koju vodi Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove, biće istaknuta u junu 2021. u Parizu, povodom Foruma za ravnopravnost generacija, kojeg organizuju Francuska i Meksiko pod pokroviteljstvom UN Women, i bit će najvažniji međunarodni događaj sljedeće godine na polju ravnopravnosti spolova.

Od pokretanja ove strategije i u okviru francuske feminističke diplomatije, postignut je značajan napredak. Naše finansijske obaveze u korist ravnopravnosti značajno su povećane:

  • 97 miliona eura posvećeno je seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju, francuskom prioritetu na Forumu za ravnopravnost generacija 2019. ;
  • 320 miliona eura utrošeno je za finansiranje projekata posvećenih borbi protiv rodnih nejednakosti u najmanje razvijenim zemljama, putem Francuske razvojne agencije u 2020. ;
  • francuski doprinos za UN Women povećao se sa 1,7 miliona eura u 2018. na 3,05 miliona eura u 2020., što svrstava Francusku među dvadeset najvažnijih donatora ;
  • Francuska je takođe pokrenula 2019. godine Fond za podršku feminističkim organizacijama, koji će tokom tri godine namijeniti 120 miliona eura za feminističke organizacije u zemljama koje koriste javnu razvojnu pomoć.

I najzad, u pogledu pariteta, broj francuskih ambasadorica udvostručio se tokom 5 godina i cilj da se postigne 50% imenovanja prije svega ambasadorica do 2025. godine, trebao bi biti ispunjen. S tim u vezi, edukacija i podizanje svijesti o seksističkom ponašanju službenika također napreduje i Ministarstvo za Evropu i vanjskih poslova, kao dio svog plana senzibilizacije, postavilo je cilj da ima 7000 edukovanih službenika, tj. 60% od broja uposlenika na radu u inostranstvu.

Više nego ikad, odlučni smo da napredujemo u svim područjima našeg djelovanja kako bismo poboljšali ove rezultate i u potpunosti proveli francusku feminističku diplomatiju.

PDF - 1.5 Mb
Rapport du HCEfh sur la diplomatie féministe
(PDF - 1.5 Mb)

Posljednja promjena 20/11/2020

Početak stranice