Početak partnerstva Muzej Louvre – Zemaljski muzej BiH (30. juni 2017.) [fr]

Najprestižniji francuski muzej odlučio je pružiti svoju ekspertizu s ciljem podrške Zemaljskom muzeju.

Francuska ambasada je odlučila da se angažuje u korist Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine nakon uspješno održanog događaja #JaSamMuzej 2015. godine.

S tim ciljem, ambasada je stupila u kontakt sa muzejom Louvre koji je prihvatio započeti saradnju sa Zemaljskim muzejom. Ovo partnerstvo je službeno potvrdio Louvre 24. maja 2017. godine,

Uz podršku Ambasade i UNESCO-a, tri stručnjaka iz Louvrea boravili su bili u Sarajevu od 28. do 30. juna kako bi odredili zajedničke projekte koji mogu biti realizovani.

Louvre će pružiti svoju ekspertizu na polju upravljanja inventarom i depoom, i pomoći Zemaljskom muzeju u osiguranju više sredstava

Po završetku ovog boravka, Ambasada Francuske i Zemaljski muzej BiH su organizovali konferenciju za štampu u petak 30. juna u Zemaljskom muzeju.

U isto vrijeme, francuska ambasada nastavlja sa drugim projektom "Hagada bliža vama" koji će omogućiti Zemaljskom muzeju bolje čuvanje sarajevske Hagade i češću prezentaciju publici. Predviđeno je da se radovi okončaju tokom ljeta 2017. godine.

Posljednja promjena 30/06/2017

Početak stranice