Pariz 2024. – Zajedno smo odnijeli pobjedu! [fr]

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučio je da Pariz bude domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. godine. Cijela Francuska i svi oni koji su zaslužni što se ova kandidatura prihvatila kao neminovna, ponosni su na ovaj uspjeh.

Paris 2024 - PNG

Istorijski trijumf Pariza i Francuske

Naša zemlja je izuzetno ponosna što je ponovo u prilici organizovati olimpijadu, 100 godina nakon Olimpijskih igara iz 1924. Ova pobjeda je utoliko ljepša, jer su u njoj samo dobitnici: Pariz 2024., Los Angeles 2028. i naravno olimpijski duh.

Ovaj se uspjeh zajednički postigao, uz kompletni angažman ekipe Pariz 2024., članova francuskog sportskog saveza, kao i ekonomskih i nevladinih aktera, francuske javnosti i diplomatske i obrazovne francuske mreže u inostranstvu.

Pariz je izradio najbolji projekat za 2024.

Zahvaljujući iskustvu iz prethodnih kandidatura, Pariz je savršeno realizovao ovaj projekat, ne ostavljajući ništa slučaju. Istovremeno je cjelovit i spektakularan, u samom srcu Pariza, pokreće napredak i inovativan je na svim poljima.

Ove Olimpijske i Paraolimpijske igre razlikovaće se od prethodnih po tome što su u skladu sa vrijednostima koje utjelovljuju Pariz i Francuska, solidarnost, održivi razvoj i odgovornost na svim poljima:

  • Društveno odgovorna olimpijada, u službi stanovnika : Pariz 2024. staviće sport u središte društva uz značajne pedagoške i zdravstvene instrumente. Olimpijada će biti 100 % dostupna, sa idejom da ubrza socijalnu inkluziju kako bi se promijenio pogled društva i bolje integrisale osobe sa invaliditetom.
  • Prostorno odgovorna olimpijada : olimpijada Pariz 2024. će izbjeći izgradnju velikih nepotrebnih zgrada. 95 % opreme već postoji ili je privremeno. Jedina dva objekta i 4500 stambenih jedinica predviđenih za izgradnju odgovaraju stvarnim potrebama teritorija Seine-Saint-Denis koji je u punom razvoju.
  • Ekonomski odgovorna olimpijada : uz kontrolisani trošak, kojeg većinski finansira privatni sektor, pozitivni ekonomski učinak se procjenjuje na više od 10 milijardi eura i 250 000 novih radnih mjesta.
  • Ekološki odgovorna olimpijada : sa 55% manje emisija ugljika u poređenju sa Olimpijadom u Londonu 2012. godine, 100 % održivim napajanjem i 100 % obnovljivom električnom energijom u olimpijskim objektima, ovo će biti prve Olimpijske igre sukladne ciljevima klimatskog sporazuma usvojenog 2015. u Parizu.

Radi se o veličanstvenom poslu, koji je već obavljen i kojeg će organizacioni odbor Olimpijskih igara obaviti u narednih sedam godina. Ovo je, također i pogotovo, šansa za Francusku da još jednom pokaže svoju stručnost u organizaciji sportskih događaja svjetske veličine i prilika za sve ljubitelje sporta da na originalan način otkriju nevjerovatnu baštinu naše zemlje.

Posljednja promjena 19/09/2017

Početak stranice