Otvaranje frankofonog dvojezičnog odjeljenja u Gimnaziji Obala (12. juni 2018.) [fr]

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, Guillaume Rousson, učestvovao je 12. juna u otvaranju frankofonog dvojezičnog odjeljenja u Gimnaziji Obala, zajedno sa ministrom za obrazovanje Kantona Sarajevo, Elvirom Kazazovićem, i direktorom Gimnazije Obala, Banjaminom Hedžićem.

Uz podršku Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, od septembra 2018. Gimnazija Obala ponudiće svojim učenicima od prve godine program sa časovima na francuskom i bosanskom jeziku. Osim časova francuskog jezika, drugi predmeti kao što je matematika također će biti izučavani na francuskom jeziku, a učenici će dobiti pomoć i lektora iz Francuske.

Zahvaljujući ovom ubrzanom školskom učenju, učenici dvojezičnog razreda dobiće na kraju godine međunarodnu diplomu francuskog jezika DELF.

Riječ je o drugom dvojezičnom frankofonom progamu u Bosni i Hercegovini osim Gimnazije u Mostaru. Otvaranje ovog odjeljenja omogućiće dodatno učenicima iz Bosne i Hercegovine da se pripreme za budućnost, posebno u okviru sve tješnjih veza sa Evropskom unijom i frankofonim svijetom.

Francuski je peti svjetski jezik i uz engleski jezik, jedini jezik koji se govori na svim kontinentima.

Govori ga 274 miliona ljudi na svim kontinentima, što ga čini, nakon engleskog, drugim najviše izučavanim jezikom u svijetu, i trećim najviše korištenim u poslovnom svijetu.

Ubrzanim rastom, francuski jezik bi trebao dosegnuti broj od 700 miliona govornika 2050. godine.

Posljednja promjena 13/06/2018

Početak stranice