Oproštajni govor ambasadorice (24. maj 2017.) [fr]

Nakon tri godine mandata u Bosni i Hercegovini, Claire Bodonyi odlazi u Namibiju. Povodom svog odlaska, objavljuje oproštajni govor za francusku zajednicu i građane Bosne i Hercegovine.

Dragi Sunarodnjaci, drage Prijateljice i Prijatelji iz Bosne i Hercegovine, drage Prijateljice I Prijatelji,

Nakon skoro tri godine provedene u Bosni I Hercegovini, odlazim iz vase zemlje.
Htjela bih da se obratim svima vama koji ste bili uz mene tokom ovih nekoliko godina.
Drage Francuskinje I Francuzi, želim da znate koliko sam bila počastvovana I ponosna što sam bila vasa ambasadorica, ambasadorica Francuske I naših vrijednosti. Te vrijednosti su dragocjene za nas I svako od vas pojedinačno je njihov ambasador. Ako žalim za nečim to je što nisam uspjela razgovarati sa svima vama. Vaša raznolikost, vaše zalaganje za Francusku u inostranstvu, vaše razumijevanje okoline u kojoj živite bili su mi beskrajno korisni.

Vaša uloga, kao I moja, nije da iznosimo svoj sud o narodu Bosne I Hercegovine koji nas je primio na svom tlu, nego da razumijemo, pratimo, ponekad pomognemo. Vi to činite I ja sam vam zahvalna na tome. Upravo tako održavamo odnose između Francuske I Bosne I Hercegovine, koje treba intenzivirati a vi u tome u cjelosti učestvujete.

Dragi prijatelji iz Bosne i Hercegovine, htjela bih da vam zahvalim iz sveg srca. Primili ste me u vašu zemlju sa tom čuvenom velikodušnošću o kojoj sam čula još u Francuskoj. Imala sam nezaboravne susrete, u cijeloj zemlji, i u gradovima i na selu. Želim da vam iskažem svoje puno poštovanje za način na koji ste proživjeli teška vremena. Želim vas ohrabriti, u svoje I u ime moje zemlje, da nastavite taj put prema Evropskoj uniji. Evropska unija donosi mir, to je zaista od samog početka osnova francusko-njemačkog odnosa. Za mir je potrebna stabilna zemlja, sa zdravom ekonomijom I državom koja svom stanovništu daje rješenja za probleme, a ona su brojna u cijelom svijetu.

Vi ste građani vase zemlje, neka se čuje vaš glas, zahtijevajte prosperitetnu I sigurnu sredinu za vaš život I život vase djece.

Francuska će biti uvijek uz one koji grade. U Bosni I Hercegovini pronašla je brojne partnere za saradnju koji omogućavaju da se bolje upoznamo.

Svima želim da kažem da posao koji sam radila tokom ove tri godine ne bi bio moguć bez cijele ekipe francuske ambasade. Svi, Francuzi I Bosanci, rade na tom odnosu kojeg neprestano gradimo za obostrani napredak. Radi toga želim da im, u vase ime ali posebno u svoje lično ime, na tome zahvalim.

Dragi prijatelji, ja odlazim ali ovdje ostavljam malo sebe. Hvala na tim lijepim godinama u vašem društvu. Želim vam puno sreće.


Claire Bodonyi
Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini

Posljednja promjena 24/05/2017

Početak stranice