One Planet Summit, javno i privatno finansiranje u službi klimatske akcije [fr]

12. decembra 2017. godine, tačno dvije godine nakon istorijskog dogovora u Parizu, One Planet Summit daće nove konkretne odgovore na pitanje : "Da li smo sposobni ujediniti se u zajedničkoj konkretnoj akciji i odgovoriti na klimatski izazov?"

Logo One Planet Summit - JPEG

Samo smo jedna planeta

Zemlja je jedinstven i krhak ekosistem u kojem svako od nas živi i djeluje. Očuvati ovaj ekosistem je prioritet, jer nemamo plan B : ne postoji planeta B.

Da bismo bili na visini zadatka, moramo se ujediniti, i zajednički i konkretno djelovati.

Šta novo mogu učiniti akteri iz javnih i privatnih finansija kako bi podržali i pospješili našu zajedničku borbu protiv klimatskih promjena? Ovo će pitanje biti u fokusu One Planet Summita 12. decembra 2017.

Javne i privatne finansije u službi klimatske akcije

Cilj One Planet Summita je :

  1. Konkretno i zajedničko djelovanje : rješenja postoje, moraju se što je prije moguće razviti na globalnoj i lokalnoj razini.
  2. Inovativnost : biti kreativan i spretan kako bismo prilagodili naše sisteme neizbježnim promjenama i ubrzali smanjenje emisije stakleničkih plinova.
  3. Solidarnost : svi smo pogođeni klimatskim promjenama, ali neki su ranjiviji od drugih. Za dobro svih nas, moramo raditi zajedno i još više podržati zemlje i stanovništvo kojima pomoć najviše treba.

Ovaj će samit biti forum na kojem će se predstaviti nove i konkretne aktivnosti i najave (ClimActs) za koje se zalažu svi javni i privatni akteri.

Samit zajednički organizuju Francuska, UN i Svjetska banka, uz partnerstvo okvirnog sporazuma Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, grupacije WE Mean Business, Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, Evropske komisije, mreže C40 Cities i OCDE-a.

Posljednja promjena 27/11/2017

Početak stranice