Učestvujte u večerama "Okus Francuske" (Goût de France), 21. marta 2017. [fr]

Događaj "Okus Francuske" okupiće glavne kuhare sa 5 kontinenata s ciljem slavljenja francuske gastronomije. Restorani i glavni kuhari iz BiH pozvani su da učestvuju i daju prijedloge svojih menija.

Bandeau Goût de France/Good France - JPEG

Svjetski gastronomski događaj

Nakon uspješnih izdanja iz 2015. i 2016. godine, Francuska organizuje na prvi dan proljeća 2017. novi događaj "Goût de France / Good France".

Na inicijativu francuskog ministarstva vanjskih poslova i slavnog kuhara Alaina Ducassea, biće organizovane večere u cijelom svijetu u cilju slavljenja francuskog kulinarstva, njenog umijeća i vrijednosti : zajedništva, uživanja i uvažavanja kvalitete namirnica.

Više od 2000 glavnih kuhara i restorana učestvovaće u ovom događaju, sa vlastitim menijima inspirisanim francuskom gastronomijom.

Od početka februara 2017., međunarodni odbor glavnih kuhara potvrdiće menije koje su predložili kuhari iz cijelog svijeta.

Nakon toga, biće objavljen spisak svih restorana koji uzimaju učešće u ovom događaju u 150 zemalja.

Zahvaljujući ekipi Goût de France iz Pariza, francuskim ambasadama u inostranstvu, prestižnim partnerima i velikim medijskim kućama, o restoranima koji budu učestvovali u ovom događaju govoriće se na međunarodnom nivou.

Okus Francuske (Goût de France) u Bosni i Hercegovini

Događaj Okus Francuske se uspješno okončao u 2015. i 2016. godini.

U 2017. godini, ovaj događaj će se organizovati krajem mjeseca marta : 21. marta u Sarajevu, 23. ili 24. marta u Banjaluci i 30. marta u Mostaru.

Ponovo se pozivaju restorani iz cijele Bosne i Hercegovine da učestvuju u Okusu Francuske.

Francuska ambasada je spremna da im pruži pomoć prilikom registracije na portalu Okusa Francuske do 30. januara 2017.

Glavni kuhari moraju predložiti svoje menije, sa jelima u kojima se prožimaju inspiracije iz francuske i bh. kuhinje. Ovi jelovnici također trebaju da stave u prvi plan kuhanje sa manje masnoće, šećera i soli, vodeći računa o kvaliteti namirnica i okolišu, uz dobar udio povrća i žitarica.

Za više informacija :
Odjel za kulturu i saradnju Ambasade Francuske
Tel : 033 282 709
E-mail : elma.demic[at]diplomatie.gouv.fr

Posljednja promjena 09/01/2017

Početak stranice