Okrugli sto decentralizovane saradnje (20. novembar 2014.) [fr]

11. okrugli sto decentralizovane saradnje Francuska-Bosna i Hercegovina održao se 20. novembra 2014. u Olimpijskom muzeju u sarajevskoj Zetri na temu: Lokalne zajednice i izazovi klimatskih promjena.

Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini okuplja svake godine lokalne zvaničnike i predstavnike bh. lokalnih samouprava u povodu održavanja ovog okruglog stola.

Ovom prilikom, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini, g-đa Claire Bodonyi, potvrdila je važnost koju daje ekonomskoj diplomatiji i lokalnim zajednicama koje čine odlučujući faktor u zemlji.

Okrugli sto je omogućio da se pokrenu značajne ekonomske teme. Njegov cilj je također i jačanje saradnje između opština Grenoble sa Sarajevom i Istočnim Sarajevom i veza između Bosne i Hercegovine i regije Rhône-Alpes koja je snažno uključena u upravljanje planinskim zonama. Razgovaralo se o dvije važne teme vezane za blisku budućnost: 21. konferencija o klimi 2015. godine i Evropska olimpijada mladih 2017. godine.

Dvije velike radionice održane su ovom prilikom sa slijedećim temama:

1) Skrenuti pažnju lokalnih zajednica na značaj klimatske konferencije koja će se održati krajem 2015. u Parizu. Brojni gradovi u BiH su potpisnici “Sporazuma gradonačelnika – za razvoj lokalne održive energije” (Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Gračanica, Gradiška, Kakanj, Laktaši, Livno, Prijedor, Sarajevo, Travnik, Trebinje, Tuzla, Zenica, Zvornik).

2) Održavanje Evropske olimpijade mladih u Bosni i Hercegovini 2017. godine: kako lokalne zajednice mogu najbolje iskoristiti velike događaje; zajednički razmisliti o strategijama koje bi omogućile finansiranje projekata sa dugoročnim ciljevima.

Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Clustera Montagne iz Francina (departman Savoie).

Detaljan program okruglog stola

Posljednja promjena 04/12/2014

Početak stranice