Obuka o tehnikama obavljanja razgovora sa maloljetnim žrtvama (9.-13. septembar 2013)

U okviru borbe protiv trgovine ljudima, u Sarajevu je od 9. do 13. septembra 2013. organizovana obuka o tehnikama obavljanja razgovora sa maloljetnim žrtvama.

Photo : Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine (D.R) - JPEG

Francusko ministarstvo vanjskih poslova, preko regionalnog tehničkog savjetnika za borbu protiv trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi, finansiralo je u sjedištu SIPA-e u BiH, izgradnju sale za obavljanje razgovora sa maloljetnim žrtvama.

Nakon stavljanja u funkciju sale, Odjel za unutarnju sigurnost Francuske ambasade je organizovao obuku za policijske službenike i NVO, što je omogućilo optimalnu iskorištenost sredstava i racionalno korištenje ove sale od strane svih aktera koji se bave problematikom trgovine ljudima u BiH.

Photo : Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine (D.R) - JPEG

Ova akcija pomoći i saradnje do koje je došlo zahvaljujući angažovanju regionalnog tehničkog savjetnika, dio je francuske globalne politike u ovom regionu u vezi sa borbom protiv trgovine ljudima.

Bosna i Hercegovina, zemlja porijekla, tranzita i odredišta za žrtve trgovine ljudima, uprkos poteškoćama nastavlja borbu protiv ove vrste kriminala. Najprisutniji oblici na ovom prostoru su radna eksploatacija, prosjačenje i prostitucija.

Najranjivija populacija je utvrđena, zaštita žrtava nije uvijek obavljena, policijski uviđaji, istrage i krivična gonjenja se trebaju unaprijediti. Uspostavljanjem ove sale, poboljšava se briga o žrtvama trgovine ljudima.

Photo : Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine (D.R) - JPEG

Posljednja promjena 04/10/2013

Početak stranice