Obnova bivše Nacionalne biblioteke i Gradske vijećnice Sarajevo (5. juni 2013.) [fr]

Ambasador sa svojim saradnicima redovno obilazi gradilište bivše Nacionalne biblioteke i Gradske vijećnice Sarajevo za koju nadzor obezbjeñuje francuska firma Safège iz Nantera.

Prvu fazu radova (nakon što je zapaljena 1992. godine), finansirala je Austrija 1996. godine a od 2000.godine radove finansira Evropska unija, čiji je jedan od glavnih finansijera Francuska.

Zgrada je prelijepa a radovi koje sa velikom preciznošću izvode bosanski restauratori (radnici, kamenoresci, dekorateri itd.) su izuzetno kvalitetni. Vijećnica je takoñe i jedan od simbola grada Sarajeva, i za nju se vežu najsretnije kao i najtragičnije epizode iz Istorije bosanske prijestolnice.

Radi podsjećanja, ovu zgradu u neo-maurskom stilu zamislio je arhitekta Karlo Pardžik (Pařik) 1891. godine ; projekat koji je bio veoma kritikovan zbog svog eklektičkog stila (inspirisan
islamskim, španskim i sjeverno-afričkim stilom), nastavio je Aleksandar Vitek (Wittek), zatim Ćiril Iveković. Sama izgradnja započela je 1892. a zgrada je svečano otvorena 1896. Do 1949. bila je sjedište gradske uprave, a zatim je ustupila mjesto nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Federativne Republike Bosne i Hercegovine. U avgustu 1992. god. velikim dijelom je uništena bombama i požarom (ne samo arhitektonsko djelo nego i najveći dio bibliotečkog fonda neprocjenjive vrijednosti).

Gđe Marie Verdier, novinarka La Croix i Sophie Dupressoir, fotograf, posjetili su ispred francuske ambasade gradilište 5. juna 2013. god. Gornje fotografije (izuzev dvije stare poštanske razglednice) snimila je Sophie Dupressoir.

Posljednja promjena 26/07/2013

Početak stranice