Obilježavanje potpisivanja primirja od 11. novembra 1918. : više od 60 šefova država i vlada u Parizu [fr]

Tokom Prvog svjetskog rata, ljudi iz cijelog svijeta ginuli su na bojnim poljima na sjeveru i istoku Francuske.

11. novembra 2018. u Parizu okuplja se više od 120 stranih dužnosnika radi sjećanja, ali i promišljanja o današnjem svijetu, uzimajući u obzir pouke iz 1918. i iz posljednjih sto godina.

Na prvoj sjednici Pariškog foruma za mir, dužnosnici će zajedno sa civilnim društvom osmišljavati i stvarati inovativna rješenja za nadogradnju multilateralizma.

Od 4. do 9 novembra 2018. godine : Predsjednik Republike obilazi bojna polja

U višednevnom obilasku, predsjednik Republike, Emmanuel Macron, posjetiće jedanaest departmana razorenih ratom u Grand-Est i les Hauts-de-France : le Bas-Rhin, le Moselle, la Meurthe-et-Moselle, la Meuse, les Ardennes, la Marne, l’Aisne, le Nord, le Pas-de-Calais, la Somme i l’Oise.

JPEG - 73.5 kb
L’ossuaire de Douaumont
Photo : Peter Curb

11. novembar 2018. godine : više od 120 stranih dužnosnika u Parizu

Nakon francusko-njemačke ceremonije održane 10. novembra u Compiegnu, gdje je sklopljeno primirje, u prisustvu predsjednika Republike i federalne kancelarke Angele Merkel, više od 120 stranih dužnosnika iz zaraćenih država Drugog svjetskog rata, evropskih institucija, Ujedinjenih nacija i nekoliko drugim međunarodnih organizacija okupljaju se na Trijumfalnoj kapiji.

Zatim se okupljaju u Grande Halle de la Villette na otvaranju prvog zasjedanja Pariškog foruma o miru. Kao odgovor na povećanje tenzija u savremenom svijetu, cilj Foruma je da postane godišnji susret gdje će se predstavljati projekti, ideje i inicijative koje doprinose na konkretan način boljoj međunarodnoj saradnji u vezi sa velikim svjetskim izazovima, pravednijoj globalizaciji i efikasnijem multilateralnom sistemu.

JPEG - 108.7 kb
Arc de Triomphe
Photo : Lary

Obilježavanje u 2018. godini : veći broj međunarodnih projekata

U 2018. godini, Misija za obilježavanje stogodišnjice odobrila je više od 40 projekata u 27 država među kojima su brojne evropske zemlje (Njemačka, Velika Britanija, Italija, Grčka, Španija, Bugarska, Srbija, Island, itd.), ali i američke (SAD, Kanada, Peru, Meksiko), afričke (Čad, Mauricijus, Tunis), Oceanija (Australija) i Azija (Kina, Tajland, Indija).

Veliki broj prijedloga, među kojima brojni kulturni projekti, slavili su pomirenje između naroda koji su nekad bili neprijatelji, kao npr. projekat Mladog francusko-njemačkog orkestra, oformljenog u povodu stogodišnjice pomirenja radi odavanja počasti borcima naše dvije zemlje.

Posljednja promjena 12/11/2018

Početak stranice