Novi sporazum između Francuske i BiH o edukaciji sudija i tužilaca (5. oktobar 2018.) [fr]

Francuska ambasada i CEST FBiH potpisnici su novog sporazuma čiji je cilj jačanje saradnje na području usavršavanja službenika iz pravosudne oblasti.

Francuski ambasador, Guillaume Rousson, i direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH (CEST FBiH), Arben Murtezić, potpisali su 5. oktobra novi sporazum o partnerstvu.

Ovaj sporazum omogućuje Francuskoj jačanje podrške koju daje usavršavanju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prilikom potpisivanja ovog sporazuma, francuski ambasador je podsjetio na značaj uspostavljanja i dobrog funkcionisanja pravne države.

Francuska je već odavno angažovana u oblasti usavršavanja sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, a ova saradnje je i službeno potvrđena partnerstvom iz 2016. godine.

Nakon potpisivanja sporazuma, održao se seminar o borbi protiv organizovanog međunarodnog kriminala. Uz učešće francuskog pravosudnog oficira za vezu za Zapadni Balkan i dr Harisa Halilovića sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, na seminaru je predstavljena međunarodna pravna pomoć i saradnja između Bosne i Hercegovine i Francuske, kao i praktični primjeri iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

Posljednja promjena 08/10/2018

Početak stranice