Novi prostor za Sarajevsku Hagadu od 22. februara 2018. [fr]

Zahvaljujući velikim radovima na poboljšanju obezbjeđenja i na obnovi, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine će čuvati Hagadu u boljim uslovima i predstavljati je publici dva puta sedmično. Inauguracija novog prostora biće upriličena 22. februara.

Od 22. februara bolje obezbjeđenje za Hagadu i češća prezentacija publici

Francuska ambasada finansira obnovu i bolje obezbjeđenje prostorije Zemaljskog muzeja BiH u kojoj je pohranjena Hagada. Za implementaciju projekta "Hagada, bliža vama" bio je zadužen UNESCO.

Radovi su trajali nekoliko mjeseci, a inauguracija novog prostora održaće se u četvrtak 22. februara.

La France préserve et met en valeur la Haggadah de Sarajevo (16 février 2017) - JPEG

U potpunosti su zamijenjeni sistemi rasvjete, klime i nadzora. Zahvaljujući ovim radovima, nivo zaštite Sarajevske Hagade od svjetlosti, promjena temperature i vlažnosti, ali i od požara ili krađe, značajno je podignut. Također, novi sistem prezentacije knjige umanjuje potrebu za čestim ručnim manipuliranjem, a što sve zajedno doprinosi njenoj boljoj zaštiti.

Iz sigurnosnih razloga, Hagada je do sada bila predstavljana javnosti tri do četiri puta godišnje. Zahvaljujući projektu kojeg je finansirala Francuska, publika će od sada moći vidjeti Hagadu dva puta sedmično, i to u periodima koji će uskoro biti objavljeni. Na ovaj način, Bosanci i Hercegovci ponovno će uživati u blagodetima ovoga vrijednog srednjovjekovnog Jevrejskog rukopisa, a Zemaljski muzej BiH moći će privući više posjetilaca iz cijelog svijeta.

La France préserve et met en valeur la Haggadah de Sarajevo (16 février 2017) - PNG

Francuska, UNESCO i Zemaljski muzej BiH također su poboljšali prezentaciju sadržaja Hagade. Postavka velikog ekrana omogućuje da se stranice Hagade virtualno pregledaju, a zahvaljujući sredstvima UNESCO-a, kopije Hagade biće ponovno odštampane, uz novu studiju koja će nam otkriti do sada nepoznate podatke.

Projekat "Hagada bliža vama" izražava nastojanje Francuske da podrži budućnost Zemaljskog muzeja BiH.

Šta je Hagada?

La France préserve et met en valeur la Haggadah de Sarajevo (16 février 2017) - JPEGSarajevska Hagada je jedan od najdragocjenijih vjerskih rukopisa iz srednjeg vijeka. Na 142 stranice bogato ilustrovanog pergamenta, još uvijek živopisnih boja, knjiga opisuje ritual jevrejskog pesaha kojim se podsjeća na hebrejski egzodus iz Egipta.

Malo se zna o njenom porijeklu : smatra se da je napisana oko 1350. u okolici Barselone.

Dolazak Hagade u Sarajevo je još tajnovitiji. Knjiga je najvjerovatnije slijedila put jevrejskih porodica koje su u srednjem vijeku izbjegle iz Španije u Bosnu i Hercegovinu. Krajem 19. vijeka, Hagada je stigla u Zemaljski muzej.

Hagada, svjedočanstvo istorije Bosne i Hercegovine, spašena je od uništenja tokom nacističke invazije, kao i tokom opsade Sarajeva. Postoji i nekoliko priča o tome koje su dijelom postale legendom. Hagada se danas brižljivo čuva u Zemaljskom muzeju BiH. Ovo krhko blago neprocjenjive vrijednosti, dugo je bila čuvano u trezoru daleko od očiju javnosti. Zahvaljujući prvim radovima na obnovi 2002. godine, Hagada se s vremena na vrijeme izlagala publici, ali pristup njoj je i dalje bio ograničen.

Posljednja promjena 09/03/2018

Početak stranice