Normandija [fr]

Obdarena bogatim istorijskim i kulturnim naslijeđem, francuska pokrajina Normandija proteže se od Le Havrea do Caena, preko Rouena.

PNGU Normandiji, pokrajini na sjeverozapadu Francuske, rodili su se brojni francuski slikari i umjetnici. Osim francuskog jezika, ovdje se još uvijek govori i normandski jezik.

► Bogato istorijsko naslijeđe

JPEG - 22.7 kb
Plage du Débarquement - France Voyage

Plaže u Normandiji, okružene La Mancheom, svima su poznate po događajima iz prošlosti, Iskrcavanju od 6. juna 1944. Ljubitelji istorije mogu otkrivati ovaj kraj dragocjene prošlosti vozeći se biciklom, mini busom ili čak kočijom. Njene plaže danas obilaze na hiljade Francuza i turista koji žele da pobjegnu od gradskog života i uživaju u predjelu gdje vlada priroda.

JPEG - 31.3 kb
Tapisserie de Bayeux - Bayeux Museum

► Impresivno kulturno naslijeđe

Tapiserija iz Bayeuxa, vez iz XI vijeka, upisana je u UNESCO-ov registar Pamćenje svijeta i istinsko je umjetničko svjedočenje o normandskoj istoriji. Ovaj vez je danas izložen u Muzeju tapiserija Bayeux, a oslikava istorijske događaje, kao što je Bitka kod Hatsingsa (1066.).

JPEG - 34.3 kb
Le Mont-Saint-Michel - Ouest France

Normandija je poznata i po Mont-Saint-Michelu, jednom od najposjećenijih lokaliteta u Francuskoj. Ovo arhitektonsko čudo, upisano u UNESCO-vu listu svjetske baštine, inspirisalo je najveće autore i umjetnike romantizma, kao što je Guy de Maupassant. Na njegovom vrhu, nalazi se opatija Mont-Saint-Michel koju svake godine posjeti otpilike million turista.

► Nezaobilazno mjesto francuske gastronomije

JPEG - 12.2 kb
Camembert de Normandie - Normandie Héritage

Normandijski camembert je jedan od najtraženijih sireva u Francuskoj. Naziv je dobio po jednom normandskom selu smještenom u departmanu Orne, a ime mu je zaštićeno u cijeloj Evropskoj uniji. Ovaj proizvod je pravi simbol francuske gatsronomije!

JPEG - 30.5 kb
Le Calvados - Patrimoine Normand

Spomenimo također i Calvados, rakiju koja savršeno ide uz sir, deserte, ali i neke vrste mesa kao teletina ili piletina. Vodeći proizvod normandske kulture, Calvados, tradicionalno se pije između dva glavna jela nekog svečanog objeda.

► Za više informacija:

- Normandie Tourisme
- Guide de la Normandie
- La Région Normandie
- Office de Tourisme du Mont-Saint-Michel
- Musée de Bayeux
- Visiter les plages du Débarquement

Posljednja promjena 25/07/2019

Početak stranice