Nordine Mebarki, Vitez iz reda Akademskih palmi [fr]

24. juna 2020., francuski ambasador u Bosni i Hercegovini, g. Guillaume Rousson, uručio je g. Nordinu Mebarkiju odlikovanje Viteza iz reda Akademskih palmi, i na taj način odao počast njegovom angažmanu dužem od 15 godina na promovisanju obrazovanja i francuske kulture u Bosni i Hercegovini.

Odlikovanjem iz reda Akademskih Palmi odlikuju se osobe koje su dale poseban doprinos obrazovanju i bogaćenju kulturnog naslijeđa kako u Francuskoj tako i u cijelom svijetu. Među bh. ličnostima koje su primile ovo odlikovanje, nalaze se profesori Zdravko Grebo i Hanifa Kapidžić, koji su odlikovani ordenom « Oficira iz reda Akademskih palmi » Republike Francuske.

Najprije kao nastavnik, zatim direktor osnovne škole, g. Mebarki je dao svoj doprinos pedagoškoj nastavi Francuskog međunarodnog koledža u Sarajevu, jednoj od najvećih međunarodnih škola u Sarajevu, u kojoj će od septembra preuzeti funkciju direktora ustanove.

Na ceremoniji, ambasador Rousson je odao počast g. Mebarkiju istaknuvši da je ponosan što jedan francuski građanin doprinosi na takav način obrazovanju i razvoju mladih Bosanaca, u isto vrijeme radeći na jačanju veza izemeđu naše dvije zemlje.

G. Mebarki je izjavio je da mu je ovo odlikovanje izuzetna čast i zahvalio se svojoj porodici, prijateljima i svima onima koji ga okružuju - nastavnicima, direktorima, učenicima - koji su doprinijeli njegovom putu.

Prijem je održan u prisustvu ograničenog broja gostiju, u skladu s mjerama socijalne distance usljed epidemije COVID 19.

Posljednja promjena 26/06/2020

Početak stranice