Noć muzeja 2011. obilježena u Sarajevu

JPEG

U cilju obilježavanja jedne od najvažnijih francuskih kulturnih manifestacija pod nazivom « Noć muzeja », Francuski Institut u BiH je 17. maja 2011. godine organizovao, u saradnji sa javnom ustanovom « Muzej Sarajeva », prezentaciju restaurirane makete jedne od najljepših sarajevskih džamija- Gazi Husrev Begove džamije.

Maketa je nastala 1932. godine, a njen autor Husein Karišik vodio je računa da i najmanji detalj s vanjskog i unutrašnjeg dekora, koji zaista krase džamiju o kojoj je riječ, budu vidljivi i na maketi koja predstavlja jedan od najvrednijih eksponata Muzeja Sarajeva. Zbog čestog premještanja za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, maketa je bila vrlo oštećena.

Tek 2008. godine, dva studenta iz BiH i jedna studentica iz Francuske, tokom svojih magistarskih studija na odsjeku za konzervaciju i restauraciju na Visokoj školi za umjetnost u Avignonu u Francuskoj, odlučuju da zajedno počnu raditi na restauraciji ove makete. Radove su završili u martu 2011. godine.
JPEG
Povodom « Noći muzeja », građani Sarajeva imali su priliku da pogledaju ovo izvanredno remek-djelo u prisustvu ambasadora Francuske u Bosni i Hercegovini Rolanda Gillesa i direktorice Muzeja Sarajeva Amre Madzarevic, a tu su bili i Marie Castel, Lejla Bajramović i Dženan Šehić koji su radili na restauraciji i po njenom završetku ponudili prikladan poklon Muzeju i građanima Sarajeva, a to je upravo ovo izuzetno djelo u svom najboljem izdanju.

Posljednja promjena 24/05/2011

Početak stranice