Noć ideja 2018. u Sarajevu i širom svijeta (25. januar 2018.) [fr]

Treće izdanje Noći ideja održaće se 25. januara na temu "mašta na vlasti", parola protesta iz 1968.
Ovaj događaj će okupiti intelektualce, istraživače i umjetnike koji će na pet kontinenata razgovarati o ovoj temi.

Svake godine, Noć ideja je poziv na otkrivanje trenutnih znanja, slušanje onih koji imaju napredne ideje u raznim područjima, razgovor o važnim temama našeg vremena, slavljenje razmjene ideja između zemalja i kultura, disciplina i generacija.

Tema treće po redu Noći ideja koja će se održati 25. januara 2018. je "mašta na vlasti", parola koju su demonstranti ispisivali na pariškim zidovima maja 1968.

50 godina kasnije, kakve je oblike poprimila težnja ka utopiji? Koji je smisao tog poziva na kreativnost, od tehnologije do ekonomije, od nauke do urbanizma? Da li nam djela koje stvara mašta pomažu da bolje razumijemo svijet današnjice?

Na najprestižnijim i najneobičnijim mjestima u 100 gradova 70 zemalja, tokom jedne noći, na predavanjima, performansama, projekcijama, koncertima ponudiće se orginalna interpretacija ove teme.

Debata o socijalnim i kulturnim promjenama iz 1968. u Francuskom institutu u Bosni i Hercegovini

U 2018. godini, Noć ideja će se održati i u Sarajevu. Francuski institut u Bosni i Hercegovini će u svojoj novoj medijateci organizovati debatu na francuskom jeziku : "Socijalni zahtjevi i kulturna previranja: po čemu pamtiti maj ‘68. godine?"

Vrijeme : Četvrtak 25. januara u 18.00 sati
Mjesto : Francuski institut, Mula Mustafe Bašeskije 8
Dodatne informacije : info@institutfrancais.ba - 033 586 277

Débat à l'Institut français - JPEG

Posljednja promjena 12/01/2018

Početak stranice