Nagrada za ljudska prava Republike Francuske 2020. – Poziv za prijave [fr]

Državna savjetodavna komisija za ljudska prava (CNCDH) objavljuje poziv za prijave za Nagradu za ljudska prava Republike Francuske za 2020. godinu.

Ova nagrada je ustanovljena prije više od 30 godina, a dodjeljuje se za pojedinačne ili kolektivne inicijative za promociju i zaštitu ljudskih prava, bez obzira na naciju.

Uzimajući u obzir aktuelnu svjetsku zdravstvenu krizu, i klimatsku vanrednu situaciju koja je obilježila početak ovog stoljeća, CNCDH je odabrala slijedeće teme za ovo 33. izdanje : pravo na zdravlje i borba protiv isključivosti i zaštita okoliša i bioraznolikosti. Svaki kandidat treba prestaviti neku aktivnost sa terena ili projekat koji će voditi, u Francuskoj ili u inostranstvu, a koji odgovara jednoj od dviju tema. Prijave se trebaju poslati na francuskom jeziku do 18. oktobra 2020.

Tema 1 : Pravo na zdravlje i borba protiv isključivosti

Kriza prouzročena Covidom-19 obilježila je 2020. godinu. Ona je također otkrila i pogoršala nejednakosti u pristupu zdravstvenoj zaštiti širom svijeta. S tim u vezi, CNCDH odaje počast onima koji se bore za pravo na zdravlje takozvanih ranjivih ljudi, i koji se bore protiv isključenja ili za zaštitu zviždača na području zdravlja.

Tema 2 : Zaštita okoliša i bioraznolikosti

Posljedice ekološke krize na ljudska prava su brojne i zabrinjavajuće. CNCDH je odlučio ove godine nagraditi ljude i organizacije koji brane okoliš i biološku raznolikost, kao i one koji štite zviždače na području ekologije.

Kandidati moraju obavezno poslati svoju kompletnu prijavu na francuskom jeziku do 18. oktobra 2020. godine Generalnom sekretarijatu Komisije:

  • CNCDH – N/r Magali Lafourcade, TSA 40 720 – 20 avenue de Ségur, 75 007 PARIS – France
  • Ili elektronskom poštom: cncdh@cncdh.fr

Dokumenti za prijavu:

Word - 1.3 Mb
Formulaire de candidature
(Word - 1.3 Mb)
PDF - 145.6 kb
Règlement
(PDF - 145.6 kb)
PDF - 2 Mb
Appel à candidatures
(PDF - 2 Mb)

Posljednja promjena 23/09/2020

Početak stranice