Nagrada Simone Veil Republike Francuske – 8. mart 2019. [fr]

Predsjednik Republike uručio je 8. marta 2019., po prvi put, Nagradu Prix Simone Veil Republike Francuske gđi Aissa Doumara Ngatansou, iz Kameruna, suosnivačici i koordinatorici ogranka ALVF-e (Udruženje za Borbu protiv nasilja nad ženama) na krajnjem sjeveru Kameruna.

JPEG - 45.7 kb
Prix Simone Veil : Mme Aissa Doumara Ngatansou
Photo : MEAE / Frédéric de la Mure

Nagradom « Simone Veil » odlikuju se osobe koje se zalažu za unapređenje prava žena sirom svijeta. Ova nagrada nastavlja suštinski angažman gospođe Veil, koje je bila ministar u više vlada, članica Francuske akademije, kao i prva predsjednica Evropskog parlamenta.

Ova nagrada ima prije svega cilj da istakne akcije koje doprinose okončavanju nasilja i diskriminacije nad ženama, podstakne njihov pristup obrazovanju i znanju, pomoviše njihovu samostalnost, na prvom mjestu njihovu ekonomsku samostalnost i pristup poduzetnistvu, kao i učešće u liderstvu.

Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove najavilo je osnivanje ove nagrade 8. marta 2018. Francuska na taj način želi pokazati svoju podršku braniocima prava žena u svijetu. Jednakost žena i muškaraca je jedan od prioriteta naše zemlje na međunarodnoj sceni, istaknut i u međunarodnoj strategiji Francuske za jednakost žena i muškaraca (2018-2022).

Nagrada će se dodjeljivati svakog 8. marta, povodom međunarodnog dana prava žena kojeg su proglasile Ujedinjene nacije. Uz nju se isplaćuje i iznos od 100 000 eura, kojim treba finansirati jednu akciju na terenu koju predvodi ili preporuči dobitnik ili dobitnica Nagrade.

Posljednja promjena 14/03/2019

Početak stranice