Muzički susreti u Tuzli, uspješan projekat regionalne saradnje [fr]

Photo : Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine/C.C. (D.R.) - JPEG

Udruženja akustikUm - Muzička Omladina JMBH iz Tuzle (Bosna i Hercegovina) i Ballade de Strasbourg (Francuska), od 2006. godine pokušavaju da, kroz muziku, okupe mlade iz različitih balkanskih zemalja i zajednica.

Orkestar BalsiKa, osnovan 2009. godine, je ansambl mladih koji izvode tradicionalnu evropsku muziku. Značajnom razvoju Balsike doprinijela je podrška Evropske unije (programi Mladi u akciji i Erasmus+) i Francusko-njemačkog ureda za mlade (OFAJ).

Ovog ljeta od 26. jula do 5. avgusta u Tuzli se okupilo stotinjak mladih muzičara od 16 do 25 godina iz Francuske, Njemačke, Turske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Slovenije i Bosne i Hercegovine (Tuzla, Stolac, Jajce, Ugljevik, Sarajevo, Srbac, Livno, Bihać).

Zahvaljujući evropskom programu ERASMUS+, omogućena je organizacija 11 dana intezivnog rada i razmjene. Mladi su imali priliku da podijele svoja iskustva, da se bolje upoznaju, upoznaju druge kulture i sviraju muziku iz cijele Evrope.

Uz podršku Ambasade Republike Francuske, 4. avgusta organizovana je izuzetno posjećena radionica na temu mobilnosti mladih unutar Evrope i izvan njenih granica.

Photo : Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine/C.C. (D.R.) - JPEG

Posljednja promjena 15/08/2014

Početak stranice