Mirsadu Sijariću uručeno odlikovanje Viteza iz reda umjetnosti i književnosti (2. oktobar 2018.) [fr]

Mirsada Sijarića je odlikovao francuski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Na ceremoniji organizovanoj u francuskoj rezidenciji, odlikovanje Viteza iz reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske uručeno je dr Mirsadu Sijariću.

Ovim činom odato je priznanje dr Sijariću i njegovom nastojanju da se omogući održivi rad Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Osim dr Sijarića, ovim odlikovanjem pohvaljuju se i uposlenici Muzeja koji su učestvovali u očuvanju zbirki uprkos svim poteškoćama, kao i sve osobe iz Bosne i Hercegovine i šire koje su se angažovale u pokretu JaSamMuzej.

Od ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja BiH, prije tri godine, Francuska pruža svoju podršku njegovom radu. U saradnji sa UNESCO-om, finansirala je obnovu prostorije u kojoj se nalazi Sarajevska hagada. Također je bila začetnik partnerstva s Muzejom Louvre koje ulazi u svoju drugu godinu. I najzad, u sklopu "grupe prijatelja Zemaljskog muzeja", neformalne grupe zemalja angažovanih na njegovoj promociji, Francuska radi sa svojim partnerima u pronalaženju rješenja koja će omogućiti razvoj ove istaknute ustanove.

Posljednja promjena 31/10/2018

Početak stranice