Ministarstvo vanjskih poslova dodijelilo medalju časti Petru Đuriću (9. maj 2017.) [fr]

Ambasadorica je posthumno uručila medalju časti Ministarstva vanjskih poslova Petru Ɖuriću za njegov angažman u službi Francuske u Bosni i Hercegovini.

Claire Bodonyi je 9. maja posthumno uručila medalju časti Ministarstva vanjskih poslova Petru Ɖuriću. Ambasadorica je podsjetila da ovu medalju dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova kao priznanje djelima od izuzetne hrabrosti i odanosti u korist Francuske i Francuza u inostranstvu.

Petar Đurić se rodio u Jugoslaviji, a u Francusku je došao u devetoj godini života. Nakon što je naučio francuski jezik za nekoliko mjeseci, pomagao je svojim roditeljima u svakodnevnom sporazumijevanju. 1985. godine postao je francuski državljanin, a krajem osamdesetih, odlučio se vratiti u Jugoslaviju sa svojom porodicom.

Tokom rata, isticao se svojim angažmanom u Hendicap Internationalu gdje je radio kao vozač hitne pomoći. Zatim je od kraja rata do 2010. godine, radio je u francusko-njemačkom uredu u Banjaluci, kao asistent, prevodilac i konzularni službenik. Od 2010. godine, pridružuje se ekipi Francuske ambasade u Sarajevu. Tokom svih ovih godina službe u Ministarstvu vanjskih poslova, kolege i prijatelji cijenili su Petra Ɖurića zbog njegove odanosti, duhovitosti i hrabrosti.

Petar Đurić je preminuo u julu 2016. godine i nije imao priliku dobiti priznanje koje mu je dodijelilo Ministarstvo vanjskih poslova 14. jula 2016. Simbolično, ambasadorica je uručila ovu medalju njegovoj supruzi Mariji i sinu Igoru. Ova ceremonija je bila prilika da se oda počast uspomeni na Petra Ɖurića, izuzetno cijenjenog kolegu, čiji je angažman bio častan Francuskoj u Bosni i Hercegovini.

Posljednja promjena 11/05/2017

Početak stranice