Ministarski sastanak – Zapadni Balkan u Parizu (24. maj 2016.) [fr]

Ministri vanjskih poslova zemalja učesnica samita Pariz-Balkan 2016. sastali su se 24. maja 2016.

Réunion ministérielle - Balkans occidentaux à Paris (24 mai 2016) - JPEG

Ovaj sastanak, na kojem su učestvovali evropski komesar Johannes Hahn i evropski odjel za vanjske poslove, nastavak je ministarskog sastanka održanog u aprilu 2015. u Brdu kod Kranja u okviru procesa Brdo-Brijuni i priprema pariškog samita o Balkanu koji će se održati 4. jula 2016.

Tom prilikom, ministri su podsjetili na izuzetnu važnost evropske perspektive zemalja regije i njihove pripadnosti Evropi za političke, socijalno-ekonomske i institucionalne reforme. Potvrdili su da EU i zemlje Zapadnog Balkana dijele zajedničku zabrinutost u vezi sa svojim susjedstvom i da su suočeni sa istim globalnim izazovima.

Ministri su razgovarali o različitim temama tokom ovog sastanka, a posebno o izazovima migracija koje iziskuju inkluzivni i globalni pristup. Borba protiv terorizma također zahtjeva zajednička rješenja koja su jedina u stanju da se suprotstave ovoj prijetnji i da se bore protiv vjerskog radikalizma.

U tom kontekstu, saradnja između zemalja regije i Evropske unije ima rastući značaj za stabilizaciju regiona. Približavanje Evropskoj uniji zemalja Zapadnog Balkana odvija se putem usklađivanja sa pravnom stečevinom EU, ali se također mora manifestovati kroz konkretne projekte u oblasti prometne infrastrukture i novih perspektiva za mlade.

Učesnici si potvrdili svoje zalaganje za nastavkom provođenja « Pozitivne agende za mlade Balkana » koju je pokrenulo Ministarstvo vanjskih poslova u Brdu, aprila 2015. Učesnici su također pozdravili napredak koji je ostvaren u uspostavi Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO) naglasivši zalaganje zemalja Balkana za ovu perspektivu. Također su podsjetili da će ovaj ured biti službeno pokrenut tokom samita u Parizu.

Posljednja promjena 26/05/2016

Početak stranice