Međunarodni dan žena na selu (15. oktobar 2016.) [fr]

U povodu obilježavanja ovog međunarodnog dana, francuska ambasadorica je učestvovala u okruglom stolu pod nazivom « Rod i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini ».

Journée internationale de la femme rurale, octobre 2016 - JPEG
Svugdje u svijetu 15. oktobar se obilježava kao Međunarodni dan žena na selu. Od 2007. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznaje « odlučnu ulogu i doprinos žena na selu, posebno autohtonih, u promoviranju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, poboljšanju sigurnosti hrane i eliminaciji siromaštva u ruralnoj sredini ».

Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini je partner Udruženja poslovnih žena u BiH (UPŽ BiH) u cilju borbe protiv diskriminacije i podrške učešću žena u ekonomiji.

Okrugli sto « Rod i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini », u organizaciji Udruženja poslovnih žena u BiH, bio je prilika za francusku ambasadoricu da podsjeti na ekonomski i socijalni značaj žena koje žive u ruralnim područjima BiH. G-đa Bodonyi je izrazila žaljenje što te žene ostaju na marginama bh. društva, uprkos njihovoj bitnoj ulozi u budućnosti zemlje.

Vanjski link :
Članak objavljen u Avazu

Posljednja promjena 19/10/2016

Početak stranice