Međunarodni dan Frankofonije u Bosni i Hercegovini (20. mart 2013.)

U povodu međunarodnog dana Frankofonije (20. mart 2013.) i perioda kulturnih događanja koji slijedi, ministar vanjskih poslova BiH je pozvao ambasadore zemalja članica multilateralne Frankofonije da predstave svoju političku viziju anganžmana u frankofonom pokretu zemalja Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine, koja je na samitu u Montreu 2010. dobila status posmatrača u Frankofoniji.

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini, g. Roland Gilles, naglasio je politički značaj pripadanja frankofonoj porodici za zemlje članice i posmatrače, i u tom smislu ohrabrio Bosnu i Hercegovinu da ispuni zahtjev više puta ponovljen od strane Evropske unije, i uskladi svoj Ustav sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava vezanom za slučaj Sejdić-Finci.

Ambasador je između ostalog insistirao na ekonomskoj dimenziji Frankofonije (frankofoni prostor predstavlja 15 % svjetskog bogatstva i 20 % trgovinskih i finansijskih razmjena) kojoj je Bosna i Hercegovina pozvana da se pridruži, posebno u okviru najavljene posjete Sarajevu predsjednika Frankofonog poslovnog foruma.

Ambasadori Rumunije, Švicarske, Grčke i Egipta, kao i ambasador Željko Jerkić, zadužen za multilateralnu frankofoniju u MVP BiH, također su se obratili prisutnima u vezi sa frankofonim angažmanom svojih zemalja i predstavili vrijednost koju bogatstvo i raznolikost Frankofonije daju Bosni i Hercegovinu i Balkanu.

Govor francuskog ambasadora na francuskom, na bosanskom

Govor rumunske ambasade / Discursul rostit de către ambasada României na francuskom / în limba franceză

Pročitajte izjavu Ambasade Rumunije u vezi sa Međunarodnim danom Frankofonije / Textul trimis de către ambasada României na francuskom / în limba franceză

Ova konferencija označava, kao i svake godine, početak bogate sezone kulturnih frankofonih događanja u cijeloj zemlji : pogledajte program na francuskom (veličina : 1,3 Mo), na bosanskom (veličina : 1,3 Mo).

Pogledajte emisiju Dimenzija više – specijal od 21. marta 2013. Dževdeta Tuzlića (BHT1) posvećenu Frankofoniji

Službeni portal međunarodnog dana Frankofonije (OIF)

Prezentacija Svjetskog foruma frankofonih žena (20. marta 2013.) u kojem učestvuju četiri Bosanke

Razgovor sa g-đom Yaminom Benguigui, ministricom zaduženom za Frankofoniju, na kanalu TV5 Monde (14. mart 2013.)

Razgovor sa g-dinom Abdouom Dioufom, generalnim sekretarom Frankofonije, na portalu "Le Figaro" (20. mart 2013.)

Posljednja promjena 06/01/2015

Početak stranice