Međunarodna konferencija o ugroženom naslijeđu (2.-3. decembar 2016.) [fr]

Bosna i Hercegovina učestvuje u konferenciji organizovanoj u Abu Dabiju na inicijativu Francuske, u cilju zaštite i restauracije kulturnog naslijeđa ugroženog u sukobima.

Od 2013. godine, prioritet Francuske je zaštita naslijeđa ugroženog sukobima i terorizmom. Predsjednik Republike Francuske, g. François Hollande, predložio je konkretna rješenja zajedno sa generalnom direktoricom UNESCO-a, g-đom Irinom Bokovom, i direktorom muzeja Louvre, g. Jean-Lucom Martinezom.

Konferencija organizovana 2. i 3. decembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Abu Dabi), predstavlja u isto vrijeme ishod ovog angažmana, ali i početak efikasnije međunarodne mobilizacije.

Konferencija će omogućiti da se uspostave novi instrumenti za zaštitu ugroženog kulturnog naslijeđa :
- Politička izjava obavezujuća za 40 zemalja učesnica
- Međunarodni fond otvoren za javne i privatne uplate
- Međunarodna mreža utočišta za ugrožena kulturna dobra

Bosna i Hercegovina je jedna od 40 zemalja učesnica na konferenciji.
S tim u vezi, francuska ambasadorica dala je izjavu za medije kako bi podsjetila na važnost zaštite kulturnog naslijeđa u zemlji:


Claire Bodonyi, Ambassadrice de France en Bosnie-Herzégovine - JPEG

Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati organizuju 2. i 3. decembra u Abu Dabiju prvu međunarodnu konferenciju o zaštiti ugroženog kulturnog naslijeđa.

Pozdravljam odluku organizatora da pozovu Bosnu i Hercegovinu, koju će predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Razaranje antičkog sirijskog grada Palmire, muslimanskog mauzoleja Timbukutu u Maliju, pljačke iračkih muzeja, pokazali su da moramo više uraditi na zaštiti kulturnih dobara koja su ugrožena u sukobima.

Na inicijativu Francuske, konferencija u Abu Dabiju ima za cilj osnivanje međunarodnog fonda za zaštitu ugroženog kulturnog naslijeđa. Namjera je da se dostigne suma od 100 miliona dolara. Ovim sredstvima pojedina djela će se moći skloniti u međunarodnu mrežu privremenih utočišta, a uništeni objekti obnoviti.

Želim da učestvovanje Bosne i Hercegovine na visokom nivou naglasi važnost pitanja zaštite kulturnog naslijeđa u zemlji.

Suvišno je podsjećati na brojna razaranja istorijskih zgrada, stotine ukradenih djela iz muzeja od 1992. do 1995. Značajne građevine su obnovljene poput sarajevske Vijećnice, mostarskog Starog mosta ili banjalučke džamije Ferhadija. Međutim, kulturno naslijeđe u Bosni i Hercegovini je još uvijek ugroženo. Iz tog razloga, Ambasada Francuske podržava institucije Bosne i Hercegovine u njihovom radu na zaštiti kulturnog naslijeđa. Iz tog razloga, Ambasada Francuske podržava rad Centra protiv krijumčarenja umjetninama (CPKU) u cilju podizanja svijesti javnosti, i pruža mu pomoć na polju obučavanja.

Francuska ambasada također želi podržati Zemaljski muzej u Bosni i Hercegovini koji je glavna institucija njenog naslijeđa, a čiji rad je još uvijek ugrožen uslijed nedostatka javne podrške. Finansijska podrška Francuske omogućiće muzeju da bolje zaštiti neka od svojih istorijskih blaga i da ih približi javnosti.

Bosna i Hercegovina će imati priliku da u Abu Dabiju prenese svoje iskustvo u zaštiti naslijeđa tokom rata i u obnovi oštećenih objekata. Ali ta mobilnost se treba nastaviti i u Bosni i Hercegovini, u njenim entitetima i kantonima, u cilju bolje zaštite naslijeđa zemlje. Ponosna sam što će Francuska tokom narednih godina moći dati ovome svoj doprinos.

Vanjski linkovi:
Članak objavljen u Nezavisnim novinama
Članak objavljen na portalu Radio Sarajevo

Posljednja promjena 02/12/2016

Početak stranice