Međunarodna donatorska konferencija nakon poplava (16. jula 2014.) [fr]

Međunarodna donatorska konferencija održana 16. jula za pomoć u obnovi Bosne i Hercegovine i Srbije nakon poplava iz maja mjeseca, ostvarila je veliki uspjeh.

Ovom konferencijom, pokrenutom na inicijativu predsjednika Republike Francuske g. Fransoa Olanda 22. maja, ko-predsjedavali su Loran Fabius, francuski ministar spoljnih poslova i međunarodnog razvoja, Alenka Bratušek, premijerka Slovenije i Evropska komisija.

Konferencija je omogućila da se u Briselu okupi 60 zemalja i 23 međunarodne organizacije koje su, zajedno, prikupile ukupnu sumu od 1,8 milijardi eura u korist obje zemlje, odnosno znatno viši iznos od onoga koji se prvobitno očekivao.

Doprinos ovakvom rezultatu dao je i pripremni sastanak koji je održan u Parizu 8. jula, kao i saradnja između institucionalnih vlasti u Bosni i Hercegovini.

Preciznije rečeno, iznos pomoći za Bosnu i Hercegovinu prelazi sumu od 800 miliona eura (809 miliona). Evropska unija daje, između ostalog, donaciju od 85 miliona eura. Francuska će, pored svog doprinosa evropskom budžetu (iz kojeg proizilazi pomoć Evropske komisije), uplatiti i dodatni iznos od milion eura hitne pomoći Bosni i Hercegovini. Ova suma se dodaje sredstvima koja su ranije stavljena na raspolaganje.

Ambasada Francuske pozdravlja što je pored prikupljene pomoći akcenat u diskusijama bio stavljen, shodno onome na šta je u svom govoru ukazao francuski ministar spoljnih poslova, Loran Fabius, na određen broj zajedničkih tema za obje zemlje korisnice : sprovođenje mjera prevencije i upravljanja rizicima od poplava i u tom pogledu poziv upućen Srbiji i Bosni i Hercegovini da se priključe evropskom mehanizmu civilne zaštite, zajedničko upravljanje hidrografskim basenima kako bi se bolje uvažili rizici od prirodnih nepogoda, uzimanje u obzir zahtjevnih normi iz oblasti životne sredine u održivoj obnovi infrastuktura, korištenje čistih i održivih izvora i načina proizvodnje energije i najzad neophodna pomoć privatnom sektoru, a posebno malim i srednjim preduzećima.

Francuska će nastaviti da pruža pomoć i ekspertizu Bosni i Hercegovini u fazi obnove na koju će donatori morati obratiti posebnu pažnju kako bi se osigurala efikasnost i transparentnost međunarodne pomoći.

Posljednja promjena 26/09/2017

Početak stranice