Međunarodna diploma francuskog jezika za učenike iz Sarajeva (7. oktobar 2016.) [fr]

Sa Kantonom Sarajevo potpisan je sporazum u vezi sa uvođenjem diplome francuskog jezika DELF. Sporazum omogućava da 1300 učenika, koji uče francuski jezik u Sarajevu, steknu ovu diplomu i poboljšaju svoje univerzitetske i profesionalne mogućnosti.

Signature de la convention DELF à Sarajevo - JPEG
Ambasadorica Francuske i ministar obrazovanja Kantona Sarajevo potpisali su 7. oktobra sporazum o uvođenju ispita za sticanje diplome francuskog jezika "DELF".

Zahvaljujući ovom sporazumu 1300 učenika u Kantonu Sarajevo, koji uče francuski u srednjim školama, dobijaju mogućnost polaganja ispita i sticanja diplome, i tako se pridružuju učenicima Hercegovačko-neretvanskog kantona i u Republici Srpskoj gdje je već uvedeno polaganje DELF-a.

Sporazum između Ambasade Francuske i Kantona Sarajevo mora poslužiti kao model za uvođenje diplome DELF i u ostale kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine.

DELF je međunarodno priznata diploma i vrijedi cijeli život, a izdaje je Ministarstvo obrazovanja Francuske preko Međunarodnog centra za pedagoške studije "CIEP". Namijenjena je svima, djeci kao i odraslima.

DELF je također usklađen sa Zajedničkim evropskim referentnim okvirom za jezike (CECRL).

Od 2015. godine, Ambasada Francuske i Francuski institut u Bosni i Hercegovini zajednički nastoje bolje upoznati javnost sa mogućnostima studiranja u Francuskoj za mlade iz BiH. Danas postoje skoro 200 različitih načina finansiranja studija u Francuskoj sa izuzetno niskim troškovima upisa.

Učiti francuski jezik u ovom kontekstu nije samo učiti zbog ljubavi prema jeziku ili Francuskoj, već i pružiti sebi nove mogućnosti za uspjeh.

Posljednja promjena 11/10/2016

Početak stranice