Klima: nikad veća mobilizacija u povodu 5 godina Pariškog sporazuma [fr]

Epidemija Covid-19 nije zasjenila klimatska i ekološka pitanja. Naprotiv, podsjetila je na hitnost zajedničkih održivih rješenja u cilju očuvanja budućnosti planete i učinkovite zaštite stanovništva, posebno od bolesti koje se prenose sa životinja na ljude.

Suočena s tim globalnim izazovima, Francuska je mobilizirana više nego ikad i radi na jačanju klimatskog multilateralizma. 12. decembra 2020. godine, nekoliko će događaja obilježiti pet godina Pariškog sporazuma i podsjetiti na potrebu potpunog angažovanja svih u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Samit o klimatskim ambicijama

12. decembra 2020. s početkom u 15 sati, Francuska suorganizira „Samit o klimatskim ambicijama“ s Ujedinjenim Kraljevstvom (predsjedavajući COP-a 26) i Generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda, u partnerstvu s Čileom (predsjedavajući COP-a 25) i Italijom (domaćin COP-a 26).

Pozvane su sve države potpisnice Pariškog sporazuma. Obratiti se mogu samo one koje su u mogućnosti predstaviti značajnu najavu u vezi sa nekim od tri stupa Pariškog sporazuma, ili više njih (ublažavanje, prilagodba i financije). Ovaj virtualni samit pokrenuće ciklus podizanja ambicija koji će se nastaviti do COP-a 26, od 1. do 12. studenog 2021. u Glasgowu. I drugi akteri, osim zemalja, biće pozvani da uzmu učešće.

Sve informacije, kao i izravni prijenos samita, dostupni su na web stranici https://climateambitionsummit2020.org.

Ponovno pokretanje međunarodne dinamike zahvaljujući Pariškom sporazumu

Pariški klimatski sporazum, usvojen 2015. godine, globalni je okvir za djelovanje protiv globalnog zagrijavanja. Ovaj najbrže ratificirani sporazum u istoriji, gotovo je univerzalan (194 potpisa i 189 ratifikacija) i predstavlja zajedničku mapu puta, ključnu za učinkovitu i kolektivnu borbu protiv klimatskih promjena.

Da bi se mogao u potpunosti provesti i proizvesti željene učinke, sve države učesnice moraju pojačati svoje klimatske ambicije, što je prije moguće i to do održavanja COP-a 26 2021. godine.

Državni doprinosi (NDC) predani 2015. godine, prije COP-a 21, čak i u potpunosti provedeni, vode globalnom zatopljenju na više od 3 ° C, tj. daleko od ciljeva iz sporazuma (+ 1,5-2 ° C). Zbog krize Covid-19, jedva da se čuje poziv na jačanje ambicija u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Međunarodna zajednica ima dakle godinu dana prije održavanja COP-a 26 da ponovno mobilizira sve aktere i povrati zamah koji je vladao u vrijeme usvajanja Pariškog sporazuma, kada su 183 zemlje predale svoje CDN-ove, pokrivajući tako na svjetskom nivou 95% emisija stakleničkih plinova.

Proslava godišnjice Pariškog sporazuma u diplomatskoj mreži

U povodu ove obljetnice, cijela francuska diplomatska mreža stavit će klimu u središte kolektivnog dnevnog reda, u partnerstvu s lokalnim predstavništvima Evropske unije i svim partnerima koji su uključeni u ova pitanja. Slavit će se putem raznovrsnih događaja: webinari, konferencije za štampu, susreti s lokalnim akterima, projekcije i izložbe.

2021. bit će odlučujuća za klimu, biološku raznolikost i okoliš, kada će s održati nekoliko velikih međunarodnih događaja:

  • po prvi put će se iste godine održati COP za klimu, biološku raznolikost i dezertifikaciju,
  • četvrto izdanje samita One Planet o biološkoj raznolikosti održat će se u januaru 2021. u Francuskoj,
  • Svjetski kongres Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

Posljednja promjena 12/12/2020

Početak stranice