Jelena Ristanović Kuprešak odlikovana francuskim Akademskim palmama (11. april 2019.) [fr]

Jelena Ristanović Kuprešak, predsjednica Udruženja profesora francuskog jezika u Bosni i Hercegovini, odlikovana je za podršku koju pruža izučavanju francuskog jezika.

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini boravio je u Banjoj Luci 11. aprila 2019. gdje je uručio odlikovanje iz reda Akademskih palmi Jeleni Ristanović Kuprešak.

Red Akademskih palmi osnovao je Napoleon I 1808. godine, i jedan je od najstarijih francuskih odlikovanja. Ovim ordenom ministar obrazovanja nagrađuje izuzetan doprinos na polju obrazovanja ili francuskog kulturnog naslijeđa.

Jelena Ristanović Kuprešak je odlikovana za značajnu podršku koju pruža razvoju francuskog jezika. Od 2009. godine predaje gramatiku i didaktiku francuskog jezika na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, i ima veliku ulogu u različitim projektima kontinuirane edukacije nastavnika francuskog jezika.

Od 2006. godine Jelena Ristanović Kuprešak je u Udruženju profesora francuskog jezika u Bosni i Hercegovini, najprije kao podpredsjednica, a od 2010. kao predsjednica Udruženja. Rad ovog udruženja je uveliko doprinio promociji francuskog jezika, kao i francusko-bh. saradnji.

Posljednja promjena 16/04/2019

Početak stranice