Jasmina Pašalić, vitez Legije časti [fr]

Predsjednik Republike Francuske, preko svog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ambasadora Rolanda Gillesa, ukazao je čast istaknutoj frankofonoj ličnosti i dugogodišnjoj prijateljici Francuske koja se stalno angažovala u korist vrijednosti koje promoviše Francuska posebno unutar krugova Frankofonije.

Kao visokopozicionirani službenik u više navrata u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Jasmina Pašalić je između ostalog obavljala funkciju opunomoćenog ministra u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Francuskoj od 1993. do 1996., zatim od 2004. do 2008 ambasadora Bosne i Hercegovine u Švicarskoj i Lihtenštajnu. U 2010. godini imala je ključnu ulogu u dodjeljivanju Bosni i Hercegovini statusa zemlje posmatrača u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije.

Francuska je također pozdravila anganžman g-đe Pašalić u organizaciji događaja koji su obilježili stogodišnjicu Prvog svjetskog rata s ciljem slanja poruke mira i pomirenja svim generacijama. Jasmina Pašalić je sa velikom predanošću preuzela odgovornost u Fondaciji Sarajevo srce Evrope koja je za tu priliku osnovana.

Dakle imenovanjem Jasmine Pašalić u čin viteza iz reda Legije časti, odato je priznanje ukupnom životnom djelu.

Članci objavljeni na istu temu :

Oslobođenje

Klix

Novo Vrijeme

Federalna

PDF - 142.7 kb
Allocution de M. l’Ambassadeur Roland Gilles
(PDF - 142.7 kb)
PDF - 263.6 kb
Govor ambasadora Rolanda Gillesa
(PDF - 263.6 kb)

Posljednja promjena 06/01/2015

Početak stranice