Jačanje saradnje između Francuske i Bosne i Hercegovine u oblasti borbe protiv krijumčarenja vatrenog oružja, municije i eksploziva [fr]

U Ministarstvu sigurnosti je u četvrtak 9. jula 2020. održana ceremonija potpisivanja ugovora o donaciji sistema EVOFINDER iz Francuske za Bosnu i Hercegovinu.

Gospodin Guillaume Rousson, francuski ambasador u Bosni i Hercegovini, bio je potpisnik za francusku stranu, a gospodin Nedeljko Jović, zamjenik ministra sigurnosti, za bh. stranu. Ceremoniji su prisustvovali i drugi predstavnici snaga sigurnosti.

PNG
U okviru jačanja saradnje u oblasti unutrašnje sigurnosti, a posebno borbe protiv krijumčarenja vatrenog oružja, municije i eksploziva, Francuska je predložila donaciju sistema EVOFINDER, u korist Ministarstva sigurnosti i drugih snaga sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj sistem za balističko prepoznavanje omogućava analizu municije i oružja, njihovu provjeru u zajedničkoj bazi podataka, i eventualno poređenje slučajeva u cijeloj Bosni i Hercegovini. Donacija predviđa i dodjelu materijala za pristup i korištenje od strane svih policijskih snaga u zemlji. Kasnije će biti moguće vršiti i međunarodnu razmjenu podataka sa drugim zemljama koje raspolažu istom vrstom materijala.

« Ova donacija u korist snaga sigurnosti Bosne i Hercegovine olakšaće rad nadležnim službenicima i već sada jača našu bilateralnu saradnju u oblasti sigurnosti, što je u potpunosti dio francuske strategije za Zapadni Balkan usvojene u aprilu 2019 », izjavio je ambasador Rousson.

Nakon predaje materijala, praktična primjena cijelog projekta počeće edukacijom, koju će periodično provoditi francuski stručnjaci u okviru strukturalne saradnje, budući da snage reda u Francuskoj već koriste ovaj materijal.

Posljednja promjena 24/09/2020

Početak stranice